Днес започва турнирът на ATP в Базел, който ще отбележи завръщането на Роджър Федерер на корта след 10 дни пауза.

Надпреварата е емблематична за кариерата на швейцареца и беляза началото на пътя му към големия тенис.

В първия си мач Федерер ще играе със сърбина Филип Крайнович, срещу когото има победа в единствения им сблъсък.

Маестрото дебютира в Базел точно преди 20 години. В обширно интервю той говори за спомените си от турнира и бъдещите си планове.

Embed from Getty Images

През миналата година швейцарецът победи Хуан Мартин Дел Потро на финала, за да завоюва осмата си титла. Винаги е казвал, че това е един от любимите му турнири изобщо.

 "Невероятно е колко бързо времето отминава. При първото си участие играх с Андре Агаси и не можех да повярвам. Лудост е.

Спомням си загубения финал от Тим Хенман през 2005-а, който бе шокиращ за мен. Мислих, че никога няма да спечелия тук. По време на церемонията по награждаването исках да потъна от срам.

Ако ми бяха казали, че ще спечеля осем титли тук след това, нямаше да повярвам. Помня удоволствието от победите над Хюит, Джокович, Дел Потро или Надал", припомни си Федерер.

Той обясни колко трудно е било за него това лято заради големите пропътувани разстояния и някои грешки, които ще се опита да избегне през 2019-а.

"Пътувах от Лондон до Швейцария, след това до Синсинати, Ню Йорк, Чикаго, Дубай, Токио и Шанхай. Мирка и децата бяха с мен. Директният полет от Чикаго до Дубай бе грешка, която няма да повторя. На децата много им хареса в Токио и Шанхай", сподели шампионът.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бе запитан дали е част от договора му с японската компания Uniqlo да участва на Олимпиадата през 2020-а:

"Не, за момента Олимпиадата изглежда твърде далеч в бъдещето. Тогава ще съм на 39. Иска ми се да играя, но нямам идея дали ще съм конкурентен. Ако всичко е наред, ще отида, но не мога да съм категоричен".

За календара му през 2019-а:

"Ще направим някои корекции за следващата година и със сигурност няма да ми се наложи да пътувам до Чикаго за Laver cup. След Лондон ще реша дали искам да играя на клей. Зависи от тялото ми. Вярвам, че ще взема правилното решение".