Рафаел Надал и Доминик Тийм изиграха мача на турнира на четвъртфиналите на тазгодишния US Open. Срещата бе фантастична битка, която продължи близо 5 часа. И двамата заслужаваха да спечелят.

Триумфът обаче е за Рафа с 3:2 сета (0:6, 6:4, 7:5, 6:7(4), 7:6(5)), който спечели с решителен тайбрек - първият случай на турнира, в който изхода на мач се решава по този начин.

Първият им сблъсък на твърди кортове оправда очакванията и доказа, че в момента са твърде равностойни. Битката бе епохална и завърши в 2 часа след полунощ американско време.

Първият сет бе с възможно най-изненадващият развой. Тийм игра буквално без грешка и отнесе съперника си с 6:0. Това не бе първият случай, в който Матадора губи сет на нула на Голям шлем, но със сигурност този път главната причина бе представянето на съперника.

Снимка: AP/БТА

Развоят стресна Надал, който вдигна рязко нивото във втория сет и с два поредни късни пробива изравни за 1:1.

В третата част Рафа първи допусна пробив, но отново показа железни нерви, за да вземе две поредни късни подавания на съперника 2:1.

Последните два сета бяха най-равностойни - дали заради натрупаната умора или фантастичната психика и на двамата. След по един разменен пробив, Тийм взе заслужено тайбрека със 7:4 точки и вкара мача в решителен пети сет.

Снимка: AP/БТА

Там пробиви нямаше, защото двамата сервираха изключително убедително, въпреки че Надал на пет пъти изпусна шансове.

Решителният тайбрек бе още по-равностоен. Двамата играха точка за точка, но с мини пробив за 7:5 Рафа се класира на полуфинал.

Там ще играе с друг свой добър познайник - Хуан Мартин Дел Потро, който би Джон Иснърс 3:1 (6:7, 6:3, 7:6, 6:2).

В интервюто след двубоя Рафа се чувстваше длъжен да се извини на съперника, че в този епохален мач може да има само един победител. За пореден път го похвали и припомни, че светлото бъдеще пред австриеца е неизменно.

Снимка: AP/БТА