След като първата полуфинална среща в мъжкия “Ролан Гарос” между Рафаел Надал и Александър Зверев приключи предсрочно заради контузия на германския тенисист, втората също бе прекъсната, но поради друга причина. В третия сет на двубоя между Каспер Рууд (Норвегия) и Марин Чилич (Хърватия), жена слезе на корта от публиката и в знак на протест се върза за мрежата.

Въпросната дама, за която минути по-късно стана ясно, че е 22-годишна французойка, която се казва Ализе, носеше тениска с послание - “Остават ни 1028 дни!”.

На тениската имаше и адрес на уебсайт, който излага идеите, които тя подкрепя. Те са свързани с глобалното затопляне и проблеми с климата в световен мащаб.

“Сега сме в 2022 година и е време да се сблъскам в реалността. А тя е такава, че политиците ни пращат в свят, в който “Ролан Гарос” няма да има възможността да съществува. Днес влязох на корта, защото повече не мога да поемам риска да не правя нищо при всички тези климатични проблеми”, пише на въпросната уебстраница.

Посланието ѝ гласи още, че имаме 1028 дни, за да решим бъдещето на човечеството. Въпросното отброяване е започнало на 28 март 2022 година, когато организацията “Последна реновация” е изпратила ултиматум на френското правителство за датата, в която ще предприемат гражданско неподчинение.

В крайна сметката протестиращата бе изведена от корта от няколко охранители и срещата продължи при равен резултат - 1:1, a след това Рууд спечели с 3:1 и за първи път в кариерата си се класира за финал на турнир от Големия шлем.

Снимка: Getty Images