Световният №1 в тениса Новак Джокович е обект на сериозни критики, след като той и негови колеги се заразиха с коронавирус по време на демонстративните турнири "Adria Tour", които бяха организирани от сърбина.

Джокович, Григор Димитров, Виктор Троицки, Борна Чорич и Горан Иванишевич са сред тенис звездите, за които към момента е ясно, че са дали положителни проби.

Популярни лица в този спорт и извън него се редуваха да критикуват Джокович заради липсата на мерки по време на надпреварите, които да ограничат риска на разпространение на заразата. И заради самото им провеждане.

Световният №54 Жил Симон също не пропусна да се изкаже, но неговата гледна точка е по-различна. Французинът смята, че за много хора това е подходящ момент да злословничат срещу Новак и са го чакали дълго време, защото просто не го харесват.

"Когато си някой толкова умен, не може да си позволиш да се провалиш с такава организация. Но е трудно да предвидиш подобни последствия, защото това си е политика. Има някои, като организаторите на "Ролан Гарос" и US Open, които няма да отдадат голямо значение на случилото се. Те ще обвиняват Джокович и ще твърдят, че ще организират турнирите по-добре, защото не искат събитията да се отразят и на тях. Има много хора, които са щастливи, че Джокович е отслабен. Той се постави в перфектна за критики позиция и някои няма да пропуснат", смята Симон.

Бившият №6 в света е категоричен, че сърбинът няма никога да е по-обичан от Роджър Федерер и обоснова твърдението си.

"Трябва да приемем, че Роджър не е просто Роджър в тениса, но и за целия свят. Той е най-обичаният спортсмен и не можеш да се пребориш с това. Ако Джокович спечели 22, 25 или 36 титли в Големия шлем, ще може да каже, че е най-силният, но хората все още ще предпочитат Роджър.

Новак, когато забрави, че е по-малко обичан, си казва като на "Уимбълдън" миналата година: "добре, всички сте срещу мен, ще умрете, а аз ще го смачкам". В такива моменти е непобедим и това може да се види в очите му.

Когато иска да изглежда готин, той не играе толкова добре, защото няма същата решителност. Обичам моментите, когато забравя за това и просто си казва "добре, хората харесват теб повече, но знаете ли какво, ще го победя въпреки това", добави Симон, който има една победа в 12 мача срещу Джокович.