Роджър Федерер нападна Новак Джокович словесно и между двамата е на път да се разгори конфликт.

Нещо повече, Рафаел Надал - третият голям в модерната епоха на мъжкия тенис, също е страна в случая и има ясно мнение. Причината не е в нещо, случило се на корта, а в политическите събития на върха на играта от последните дни.

Изпълнителният директор на ATP Крис Кермоуд напуска поста в края на годината.

Това се случи, след като Съветът на играчите гласува против удължаването на контракта му. Президент на тази организация е Новак Джокович и сърбинът открито агитираше да се търси промяна на директора. Нещо, което обаче не съвпада с желанията на Надал и Федерер.

В интервю за швейцарския вестник "Блик", Маестрото изплю камъчето:

"Преди гласуването на играчите опитах да поговоря с Новак, но той не намери време за мен. Малко ми беше трудно да го разбера... Струваше ми се най-нормалното нещо да поговорим."

Британският в. "Дейли Експрес" пък цитира друго изказване на Роджър, направено вчера в Индиън Уелс, където е турнирът Мастърс в момента, а съответно - и целият тенис елит:

"Ден преди вота Рафа Надал дойде и пихме кафе, изкарахме доста време заедно и обсъдихме случващото се. И двамата имаме сходно мнение - Крис се справя добре с работата. Искаме обаче да знаем какво следва, когато него вече няма да го има. Искаме да чуем какъв е планът, но не съм сигурен, че има такъв."

Федерер признава пред "Блик", че нещата в мъжкия тенис като организация, финансова рамка и условия за играчите вървят повече от добре, като отбеляза и прогресът в тази насока, особено за тенисистите извън елитните 10-20 позиции в ранглистата.

Което още повече засилва мнението му, че отиващият си Кермоуд е свършил добра работа.

"Всичко около тура е чудесно - каза в интервюто Роджър. - Но имаме политически проблем, защото между нас, тенисистите, има разногласия за ръководството. Това не е добре и се тревожа. Затова е добре да говорим по темата."

Надал също не скри разочарованието си: 

"Честен съм и знам, че не мога да кажа много по въпроса, защото не искам да се занимавам с политика. Но бях разочарован, че никой не ми се обади да ме информира за това решение и каква е главната причина да бъде взето. Хората в Съвета на играчите, които вземат тези решения, трябва да информират всички. Ако много хора са в моята ситуация, то явно Съвета не си върши работата добре."