Александър Зверев каза интересни неща на пресконференцията след победата си над Егор Герасимов на Australian Open във втория кръг.

Германецът смята, че сега младите тенисисти имат много по-голямо напрежение спрямо тези преди 20 години и това допълнително ги затруднява да спечелят титла от Големия шлем. Това е така заради социалните мрежи и писанията в медиите:

"През миналата година дойдох тук като шампион на финалния Мастърс, след като победих двама от най-добрите играчи за всички времена. Бях единственият младок, от който се очакваше да спечели Australian Open. Сега е друго - тук са Циципас, Медведев и Шаповалов. Доминик също играе добре, но не е от "следващата генерация". Разликата сега е, че има повече млади играчи и вниманието е насочено към тях. Това е благоприятно за мен.

Сега е различно спрямо преди 20 години. Има социални мрежи, мобилни телефони, очаквания в медиите и допълнително напрежение. Сега тези неща ни влияят за разлика отпреди 20 години. Тогава, за да прочетеш новина за себе си, трябва да си купиш вестник. Сега просто пускаш компютъра или отваряш Инстаграм и пет милиона души имат мнение за теб. Всичко се промени. Може би е по-трудно за нас сега, а и влияние оказва, че Новак, Рафа и Роджър са по-добри от нас, продължават да печелят. Сега Медведев се появи, аз спечелих някои турнири, Циципас също, Доминик също. Опитвам се да не чета медии по време на Големия шлем. Без да желая да ви обидя, не ви чета. Може да пишете каквото искате за мен, аз няма да се обидя. Опитвам се да остана в своя балон.

В момента, в който младок спечели Голям шлем, ще стане по-лесно за останалите. Винаги следим какво правят другите. В деня, в който спечелих първия си Мастърс, и другите го постигнаха, например Хачанов, Медведев и Тийм. Сега Даниил стигна финал на US Open и ще видим как това ще повлияе на другите млади играчи. Всичко започна с Циципас, който стигна полуфинал тук преди година, а след това Медведев в Ню Йорк. Може би някои от нас не искат да го признаят, но когато един спечели титла в Шлема, това ще е позитивно за останалите".