Александър Зверев направи успешно завръщане на корта след 6-месечно отсъствие заради лечение на контузия на демонстративния турнир "Дирия Тенис Къп" в Саудитска Арабия.

В първия си мач германецът, който е олимпийски шампион от Токио 2020, победи Доминик Тийм (Австрия) с 10:8, 10:7 за 26 минути. Победителите в срещите от надпреварата се определят във формат два от три шампионски тайбрек сета до 10 точки.

Зверев не е играл от началото на юни, когато скъса връзки на глезена на полуфиналите на Откритото първенство на Франция. Той се подложи на операция, а лечението му се проточи по-дълго от първоначално планираното.

Преди завръщането си на корта Зверев каза пред ДПА, че дългата почивка "не беше психически лесна, но съм готов да играя отново".

"Не мога просто да отида на Откритото първенство на Австралия и да очаквам да играя най-добрия си тенис. Затова тези турнири са изключително важни в момента", заяви германецът.

Зверев ще играе по-късно днес на четвъртфиналите във втория си мач за деня срещу поставения под номер 2 Даниил Медведев (Русия).

В другите срещи от първия кръг Камерън Нори (Великобритания) надделя над Ник Кирьос (Австралия) с 10:6, 10:6, Хуберт Хуркач (Полша) спечели Доминик Щрикер (Швейцария) с 10:7, 10:5, а Стан Вавринка (Швейцария) надделя над Матео Беретини (Италия) с 5:10, 10:4, 10:6.

На четвъртфиналите Нори ще играе срещу номер 1 Стефанос Циципас (Гърция), съперник на Хуркач ще бъде четвъртия поставен Тейлър Фриц (САЩ), а Вавринка ще играе срещу номер 3 Андрей Рубльов (Русия).