Радостин Кишишев е голяма фигура за българския футбол, част от отбора на Евро 1996 и Мондиал 1998, носил и лентата на капитан на България.

Има 83 мача за националния тим, а и направи солидна кариера в английския футбол с 10 сезона там.

Днес опитва да вдигне Черноморец и футбола в Бургас, макар да не е оптимист и за регионалното, и за цялостното развитие на играта у нас. И все пак - кой е по-подходящ събеседник преди мач с англичаните от човека, който десетилетие се изправяше срещу звездите им във Висшата лига?

Ето какво каза Кишишев за Dir.bg:

- Как виждате мача с англичаните в понеделник?

- С оглед на това, че сме в много лоша серия от резултати, а отборът срещу нас е фаворитът в групата, това ще е изключително тежък мач. Мисля, че това е и всеобщото мнение. Англия си е един от фаворитите в европейския футбол като цяло, не само в нашата квалификационна група.

- Не е ли притеснително, че май сме отписали нашия отбор още преди мача?

- Не е нелогично и това след тежките резултати в последните години. А и като цяло нивото на футбола ни пада, като и играта не може да избяга от ситуацията в цялата ни държава.

Един от проблемите е, че нямаме играчи в силни първенства навън, нямаме лидери. Българските футболисти, които са в чужди лиги, не са водещи фигури в техните клубове. А и не играят в най-силните първенства. И това допринася за ситуацията в националния отбор. Имаме един Ивелин Попов, който се изявява като лидер, но той също не играе в кой знае какъв клубен отбор и лига.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

- И все пак - има ли нещо позитивно като тенденция?

- Единственото позитивно може да се случи, ако български родители, които живеят в чужбина, дават децата си в академии там. За да получат те нормално футболно образование и култура. Това ме крепи и оттам може да дойде надеждата за нещо позитивно. В нашия футбол нещата не са добре. Разчита се изцяло на чужденци... Ето пример - виждаме един отбор във втора лига - Пирин от Благоевград, който е със 7-8 легионери. Говорим за такава школа, дала толкова много футболисти на България, а и там се разчита на чужденци. И то във второто ниво!

- Контрастът с Англия колко е сериозен?

- Разликата е огромна, ние с тях във футболно отношение нямаме допирни точки. Ние и едно време, дори с онзи силен отбор от времето на Стоичков, пак усещахме разликата. Какво да говорим за днес, бездната е огромна.

- Как се работи там в детско-юношеския футбол?

- В Англия този спорт е религия. Той е начин на мислене и има футболна култура, несравнимо е със страна като нашата. Говоря за много неща, не само на терена и в клубовете.

Тук някои от проблемите идват и от родителите на децата. Давам един пример -  в момента, в който получат по-добро предложение от по-сериозен клуб - да кажем Лудогорец, Ботев (Пд) или от София, те го приемат. И децата отиват там, а това се случва твърде рано за тях. И така на ново място и без родителите си, се оказват в ситуация, за която не са готови. Нещата се късат, може би най-вече в психиката им. Много може да си говорим и по тази тема. И това е само едно от нещата.

- Как си представяте да се развие двубоя срещу Англия?

- Можем да направим няколко силни контраатаки, евентуално да вкараме гол. Ние у нас се представяме сравнително на ниво, домакинствата са силата ни, така е било винаги. Аз лично си спомням добри мачове срещу Англия, например на "Българска армия" в последния мач на Стоичков, а и на "Уембли". Можем да вкараме гол, но ще е успех, ако някак стигнем до равенство. Смятам, че ще е много трудно.

- Тези големи мачове не са ли идеален момент за нашите играчи да се отъркат и да попият от играта на друго ниво?

- На теория - да. Но им липсва характер да го направят, смачкани са някак си психически и не си вярват от ранните им години. Не говорим само във футболно отношение. Много фактори допринасят за това.

На много малко места у нас учат децата на ценности, включително и в клубовете. Казано на разговорен език - вижда ми се разхайтена работата. Съчетано с други странични неща - барове, дискотеки, висене пред компютъра вкъщи... Днес пускат все повече деца в нощните заведения, които нямат дори 18 години. 

Комбинацията от тези фактори води до това, че когато стигне първия отбор, българският играч не си вярва, няма характер и самочувствие. Взето му е още от детските години това - увереността, че е на добро ниво. Не е готов.

Друг проблем е, че не могат да направят крачката от 15-16-годишни до първия тим. Имаме таланти до късните юношески години, но нататък се къса нишката. Това също го има. Прибавяме и шуробаджанащината на места, която несъмнено съществува.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

- Кога ще се класираме пак на голямо първенство?

- Ще се върнем един ден. Дали след две, четири или шест години... ФИФА и УЕФА правят какви ли не компромиси, за да отворят вратите и да дадат възможности на всички. Ще се класираме в даден момент, но въпросът е ние правим ли нещо за развиване на футбола като цяло? Не само за едното класиране.

Имам усещането, че сме заспали зимен сън от 15 години, примерно. И е време да се събудим, но кой и как ще ни събуди... Дано се случи скоро.

- Как върви бургаският футбол?

- Нищо ново не се случва тук, само се говори. Предизборни обещания и приказки. Няма бизнесмени, които искат да дават пари за футбол, а без пари футбол не се прави.

Имаме по 50 фена и двата отбора, наистина верни. Другите идват, ако върви отборът. Двата стадиона са частна собственост, изобщо - трудно е така да има футбол. Има, все пак, и позитивни неща - например тази година Черноморец имаше стогодишен юбилей. Дори и в трета лига успяхме да направим един празник, дойдоха към 2000 човека.

- Прогноза за мача срещу Англия?

- Мисля си, че ще загубим с 1:2. Сигурно ще вкараме гол, но за повече - ще е трудно. Това е реалистичната ми прогноза, не патриотична.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos