25 години минаха, но не се забравя.

И след още 25 пак ще се помни.

Франция - България на "Парк де Пренс" е футболното, а вероятно и спортно събитие, за което всеки очевидец има своята собствена история в историята.

Къде го е гледал, с кого е изживял емоцията, какво е станало в миговете на радост, как и какво е паднало или се е счупило в еуфорията след онзи гол на Костадинов...

Малки парчета от Чудото.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ УНИКАЛНИТЕ, НЯКОИ И НЕПОКАЗВАНИ ФОТОСИ НА ИВАН ГРИГОРОВ ОТ ВЕЧНИЯ МАЧ НА БЪЛГАРИЯ>>>

На 17 ноември 1993 г. бихме французите насред Париж с гол в последната секунда на последната минута, за да ги пратим зад борда на Световното първенство в САЩ.

И реми им стигаше в този мач, но дойде последният удар, в последната възможна атака, с топка, ударила се в последната възможна повърхност от гредата, откъдето има как да влети в мрежата... И ремито им убягна.

Култов кадър! Стоичков гледа заплашително петел, пуснат от френските фенове по време на двубоя.

Снимка: Иван Григоров

Бихме ги напук на прогнози и логика, и то с обрат - 2:1! Сценарий не за Холивуд, а...

После отидохме на Мондиала и станахме четвърти на планетата. Еуфорията и сценарият на онази славна победа, днес е митологизирана, историите се разказват с все нови и нови детайли, разкрасени, "обогатени".

Така е с всеки подобен момент от историята, в който за цял един народ времето спира.

Снимка: Иван Григоров

Вместо да ви разказва поредната история, да ви залива отново с фактите, цифрите или подробностите, Dir.bg ще ви върне към незабравимата вечер на 17 ноември 1993 г. през очите на всевиждащия Иван Григоров.

Големият фоторепортер бе там в онзи ден, снима, изживя, запечата, пренесе през четвърт век спомени и днес ви разказва с фотосите си как се случи Чудото.

Нещо повече - днес, 25 години без един ден след великата победа, водещият нападател сред фотографите Григоров донесе и "трофей" в офиса на Dir.bg - прес екипа от 17 ноември, прибран като спомен и запазен четвърт век след събитията от Париж! Нямаше как да не включим и него в този фотоспомен.

Благородна "кражба" - точно като тази на Костадинов с последния кинжален удар в мача, който пък открадна на французите Мондиал 1994.

Някои от снимките в галерията на Иван Григоров се публикуват за първи път.

Те говорят повече от всеки разказ в думи.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА СЪС СНИМКИТЕ НА ИВАН ГРИГОРОВ ОТ ПАРИЖ>>>

Секундите след втория ни гол изтичат, Франция изпълнява център и тръгва отчаяно напред... Героят Костадинов се разхожда с извадена от гащетата фланелка и чака края.

Снимка: Иван Григоров