В лятото на Европейско първенство по футбол и Олимпийски игри, ясно е, че за първото място в класацията "най" при спортните събития ще е трудно да се доредиш.

Но да не го забравяме и него - добрият стар "Тур дьо Франс", който продължава да е едно от най-романтичните, ужасно трудни и непредвидими състезания в спорта изобщо. Той е класика, която на 1 юли ще духне 118 свещички. А възрастните, най-малко, трябва да ги гледаме с огромен респект. Особено пък този ветеран и абсолютен доайен в историята.

Това ще е 108-мото издание на "Тура", което днес ще стартира в Брест - една от пристанищните порти на Европа, на ръба на Бискайския залив и свързана с Атлантика.

След 22 дни ще завърши при Триумфалната арка в Париж, както подобава и се случва всяка година на състезанието.

Това ще са 3414 километра за гладиатори, като някои от тях участват, за да са първи, а другите - за отборното благо. Естествено, втората категория е много по-масова, както знае всеки, който се интересува от този спорт. Асове малко, спартанци в тяхна подкрепа - много!

Снимка: Getty Images

Какво ще му е специалното на този ли?

Публиката се завръща масово, както е било винаги преди 2020-а, когато отново, въпреки ограниченията заради пандемията, нищо не можеше да спре хората да катерят хълмове, да налазват селца, пътища, ниви и равнини, за да гледат отблизо шоуто. Разликата бе, че миналата година бяха почти изцяло французи, а сега пътуванията пак - макар и с някои рестрикции - са възможни. Феновете на "Тура" са едно от големите му украшение с техните знамена, дрехи, дегизировки, шантави и напълно необясними костюми...

На основната снимка не е Винету - просто фен, който реши да се предреши като индианец и да яхне кон край колоната на "Тура" преди 2 години. Колоездачите го гледаха странно, но те са виждали какво ли не...

Ще видим и най-дългия етап от 21 години насам. В петък, на 2 юли, колоната ще мине 249.1 километра от Виерсон до Ла Кресо (етап №7), което е и един от най-трудните преходи. В него има три сериозни изкачвания, общо с над 3000 м денивелация.

Снимка: Getty Images

Европейското по футбол сложи пръст в спиците на "Тура" този път, ако трябва да сме пунктуални. Стартът трябваше да е в Копенхаген, но преместването на Евро 2020 за това лято и фактът, че в датската столица има цели четири мача, наложи промяната. Олимпиадата също сложи отпечатък - състезанието трябваше да е по-късно през лятото, но заради старта на игрите в Токио, "Ле Тур" мина по-рано и ще завърши пет дни преди японското шоу.

Фаворитите?

Любопитно е както винаги, поне според листите на букмейкърите за състезанието. Фаворит всъщност... няма. Двама са - еднакви са рейтингите за крайната победа на словенеците Тадей Погачар (UAE Team Emirates) и Примож Роглич (Team Jumbo-Visma). Първият сензационно спечели миналата година, изпреварвайки в последния пробег преди финалния етап сънародника си. Сега се очаква битката да е свирепа пак с основно тяхно участие. За двамата ставките са по 2.75.

Снимка: AP/БТА

Герант Томас (Ineos Grenadiers) е трети с 5.50, а уелсецът е печелил надпреварата вече веднъж през 2018-а. Още по-любопитно е, че след него в коефициентите са двама негови съотборници - Ричард Карапас (Еквадор - 9.00) и Ричи Порт (Австралия - 19.00). На шесто място е името на Жулиан Алафилип (Deceuninck-Quick-Step) с котировка от 23.00.

22-годишният Погачар е фаворит още за катерач №1 и за най-добър млад състезател в това издание.

В отборната надпревара имаме два фаворита - Movistar Team (1.90), воден от колумбиеца Мигел Анхел Лопес, подкрепян от седмина испанци, както и Ineos Grenadiers, пълен с асове като тримата споменати по-горе. Третият - Team Jumbo-Visma на Роглич, е едва със ставка 11.00.

И за десерт, едно голямо завръщане.

В "Тура" ще се впусне отново Марк Кавендиш, който не се е състезавал там от три години. Вече на 36, той е култова фигура в надпреварата с неговите 30 етапни победи общо. Само един колоездач в историята е преди него по този показател - великият Еди Меркс с 34. Кавендиш яхва велосипеда в тима на Deceuninck-Quick-Step.

И така - днес по улиците край замъка в Брест - един исторически значим град за Франция и Европа, тръгва 108-мият "Тур". Знаменцата с розовите и червени точки, жълто-зелените фланелчици, хилядите фенове с шашавите им дрехи, шапки, каравани и дори на коне...

Всичко това ще е част от шоуто.

И, разбира се, шампанското за победителя в последните няколкостотин метра по парижките улици към Триумфалната арка на 18 юли.

ВИЖТЕ ЛУДОСТТА И КРАСОТИТЕ НА "ТУР ДЬО ФРАНС">>>

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images