Казват, че във футбола времето се дели на "преди и след Йохан Кройф и тоталния футбол". Дали е така - спорно и въпрос на лично мнение. Но е сигурно, че Аякс от 70-те, както и националният отбор на Нидерландия, са законодатели на футболната мода.

Също така е сигурно, че на 8 ноември, точно преди 50 години, Кройф за първи път показа магията си на българска земя. Първи от няколко гастрола на великия играч, треньор, ръководител и визионер, който се появи тук дори в ролята си на "футболен баща" на Христо Стоичков през юни 1999-а, като това бе последната му визита у нас.

Първата е с Аякс, като през ноември 1972-ра шампионите на Европа пристигат за мач с ЦСКА в най-престижния европейски клубен турнир. Българският първенец ги среща на осминафинал, а първият мач е в София.

Връщаме ви към него с фотосите на Иван Григоров, който от няколко метра е проследил историческия миг.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА С КРОЙФ И СНИМКИ ОТ МАЧА ЦСКА-АЯКС ПРЕЗ 1972 Г.>>>

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Кройф е капитан в мача. Той излиза за загрявката, редом с великани на играта в отбора на гостите - Стуи, Бланкенбург, Сурбиер, Бари Хулсхоф, Рууд Крол, Ари Хан, Йохан Неескенс, Сварт, Мюрен и Пит Кайзер. Съставът на онзи Аякс може да бъде казан и насън днес от всеки, който го е гледал.

Срещу тях - един от най-силните отбори на ЦСКА. Данчо Филипов на вратата, Иван Зафиров, Божил Колев, Борис Гаганелов, Кирил Станков, Димитър Пенев, Пламен Янков, Аспарух Никодимов, Петър Жеков, Гошо Денев и Димитър Марашлиев. Петима от тези 11 играят за България на Мондиал 1970 две години по-рано, а шестима отиват на световното в Германия още две лета по-късно. Половин национален тим.

Аякс е спечелил вече два пъти поред Купата на европейските шампиони, когато идва в София. Затова не е изненада, когато повежда с гол на Сварт в 13-ата минута.

Жеков изравнява с дежурния си гол, но Кайзер дава нов аванс на гостите още преди почивката на много интересния мач. В 63-ата минута Кройф напуска терена с травма в глезена, запечатана на серия кадри, които ще видите в галерията ни. Сменя го не кой да е - Джони Реп, а пет минути по-късно Ари Хан слага точка на интригата - 1:3.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

На реванша ЦСКА губи с 0:3 от актуалния и бъдещ шампион на Европа. В края на същия сезон Аякс пак печели трофея. Година след този мач обаче идва в София отново, този път, за да бъде покосен от българските армейци - след 0:1 в Амстердам, ЦСКА бие с 2:0 у дома и елиминира след тригодишен период без отпадане в турнира могъщите аякси.

Да, тогава Кройф вече не е в състава, но останалите са на терена.

Първата му визита в България завършва с победа, но и болка от травмата.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА С КРОЙФ И СНИМКИ ОТ МАЧА ЦСКА-АЯКС ПРЕЗ 1972 Г.>>>

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg