В събота вечер, докато футболният свят гледаше към Лондон, за да следи резултата в дербито Челси - Арсенал, или към Севиля, където гостуваше Реал Мадрид, в Дюселдорф се случваха събития, които би следвало да са не по-малко интересни за този същия футболен свят. Да, мачът между местния Фортуна и гостуващия Кайзерслаутерн във Втора Бундеслига не е "секси" като споменатите две дербита, но... Повярвайте - може да има далеч по-голям ефект в дългосрочен план върху това, което наричаме модерен футбол.

Телеграфно можем да ви съобщим, че гостите от Кайзерслаутерн водеха с 3:0, а паднаха с 4:3 и стадионът изкуфя мощно на великия обрат. И това стига, за да ви стане интересно. Какъв мач а? Колко често се вижда такъв?

Но не - историята е друга и сме готови да ви я разкажем.

Трибуните на "Merkur Spiel-Arena" бяха препълнени до последното място. 52 000 фенове се бяха погрижили за това, а във втора лига в която и да е страна, това също е изключителна рядкост. Но това не е всичко. Нито един от тези хора, включително близо 4000 фенове на гостите, не бе платил и един цент за билет.

"Фортуна е за всички", изписаха домакините на модерното табло на арената, която е част от Евро 2024 - на нея ще има мачове догодина на европейското. След надписа, който се задържа няколко минути, излезе друг - "52 000. Пълен капацитет. И футболът е за всички".

Снимка: Getty Images

Цялата тази лудост започна през лятото, когато директорите на Фортуна Дюселдорф решиха, че е крайно време да се започне нещо радикално срещу намаляващия интерес към футбола сред младите в региона.

А той, по тяхното (и не само) мнение, идва от факта, че се увеличава пропастта между клубовете, играта и нейното биещо сърце - именно хората. Феновете плащат големи пари, за да гледат звезди, които нямат връзка с тях.

Мачовете не винаги са емоционални, а корпоративните пакети, часовете на двубоите заради телевизионно излъчване и други такива фактори, отместват все повече любимата игра на хората далеч от тях.

През лятото се роди проектът "Fortuna fur Alle" (Фортуна за всички), но той придоби такава популярност толкова бързо из цяла Германия, че вече и медии, и фенове го наричат "Футбол за всички".

Дали ще е успешен още е спорен въпрос, но изглежда зарази няколко клуба, които вече обмислят как да го копират.

Проектът трябва да бъде разгърнат и заработи на пълни обороти в рамките на три години. В края на сезон 2025-26 г. Фортуна трябва да е стигнал до момент, в който всяко място за всеки домакински мач ще струва точно 0 евро на фена. Никой няма да си плаща билет, за да гледа отбора.

Революция? Абсолютно!

През този сезон три мача ще са "пилотни". Един вече мина при огромен успех. Фортуна вкара на стадиона 52 000 души срещу нула евро. Ще се случи отново на 27 януари срещу Санкт Паули, както и на 6 април срещу Айнтрахт Брауншвайг.

Идеята е следната:

- пълен стадион, по-добра атмосфера, по-големи емоции за феновете, по-силна и надъхваща подкрепа за отбора

- гостуващите фенове също не плащат, което допринася за взаимно уважение и усещане за кауза. А тази обща кауза е футболът

Как работи?

За въпросните три мача, които през следващия сезон ще станат 6, Фортуна приема заявки стандартно, както за тези, които са с платени билети. Притежателите на абонаментни карти са с предимство, после идват семействата, после училища, домове за хора в неравностойно положение, ведомства... За мача с Кайзерслаутерн постъпиха 120 000 заявки. Първите 52 000 бяха одобрени и тези хора получиха на имейл билета си, струващ нула евро.

Снимка: Getty Images

Но как кореспондира това с финансите на клуба?

Фортуна печели прогнозно между 450 000 и 500 000 евро от един домакински мач. Това са само парите от билети. Те трябва да бъдат компенсирани, когато не млязат в приходната част, от други пера. Те са:

- по-голяма активност в клубния феншоп (а хората с удоволствие купуват повече, защото връзката с клуба е заздравена заради жеста да няма цена на билета)

- спонсори и партньори - а те вече се интересуват. Компаниите Hewlett Packard и Targo Bank подадоха ръка с достатъчно средства, да се компенсират трите "безплатни" мача този сезон. Вървят преговори да се случи и догодина. Световни компании, не само германски, също искат да участват, защото идеята, че "футболът се връща на хората" им допада.

"Те правят нещо изключително позитивно за своя клуб и за футбола в Германия", коментира президентът на гостуващия Кайзерслаутерн в неделя. Той се наслади на атмосферата, въпреки че бе разочарован от обрата и загубата.

Първите индикации са, че Лигата и Футболният съюз са във възторг и всячески ще опитат да промотират проекта, да го подгомогнат и да убедят останалите, че е добър пример. Знаете ли кой обаче не изглежда да е ОК? Клубовете от Първа бундеслига.

Или по-точно - тези, които разчитат на билетите за издръжката си. Защото един Байерн спокойно може да направи такъв проект. Колосът от Мюнхен и без това държи евтини билети, а и оборотът от останалите пера в един ден с домакински мач е милионен.

Но клубове като Майнц? Като Дармщад?

За момента това не е "бира за всеки". Изглежда радикално, изглежда ужасно трудно да се случи, както е замислено. В години, в които футболът все повече е комерсиално шоу, Фортуна Дюселдорф реши да докаже, че може да го върне на хората.

И това звучи страхотно, нали?!