Тя е най-точният мерник на нацията.

В спортната стрелба, донесла толкова радост на България, нейните постижения остават ненадминати.

Участията на 7 олимпиади, петте медала от тях, сред които греят с ослепителния си блясък две злата, Мария Гроздева е легенда.

Днес тази институция в спорта ни навършва 50 - юбилей, който не можем да си позволим да не отбележим.

Embed from Getty Images

90 медала. Деветдесет. Толкова е спечелила в кариерата си, продължила над 30 години. Отказа се чак след Олимпиадата в Токио през миналата година.

Всъщност, думата отказа не и отива. Тя се оттегли от активна кариера, но никога не се отказваше.

Родена на 23 юни 1972 г. (няма как да не е в олимпийска година) в София. Ще отидем по-далеч и ще припомним, че 23 юни е Ден на олимпизма в света. Случайност?

Занимава се със спортна стрелба от 11-годишна, а на 14 е вече Майстор на спорта. Елементарна математика - от този момент до думата "стоп" миналото лято, това са 35 и половина години, отдадени на стрелбата на най-високо ниво.

Първата титла дойде през 1990-а, европейско злато в Зеница. След това печели това отличие още 10 пъти. Завоюва 18 първи места и злато в Световната купа, още 2 втори и три трети.

Но олимпийските емоции са това, което я прави легендата, която е.

В Барселона 1992 дебютира с бронз на пневматичен пистолет, но това бе само началото. Четири години по-късно в Атланта не стигна до върха отново - бронз в същата дисциплина.

Снимка: Getty images

Първият златен триумф дойде на 25 м малокалибрен пистолет в Сидни 2000, а от Атина 2004 си тръгна с две отличия - злато на 25 м и бронз на 10 м.

През същата година стана "Спортист номер едно на България" и се превърна в първата състезателка от нейния спорт, спечелила приза за "Атлет №1 на Балканите".

Отдавна е в залата на славата на спортната стрелба в световен мащаб.

Майка на три деца, омъжена за Валери Григоров, който е и неин дългогодишен личен треньор. Носителка на орден "Стара планина" Първа степен за изключителни заслуги към спорта в България.

Честит юбилей на голямата Мария Гроздева!

Снимка: Getty Images/Guliver Photo