От две седмици в кариерата на Григор Димитров настъпи промяна. Тя още не е оказала сериозен ефект, не се знае и колко дълготрайна ще е. Андре Агаси е част от щаба му, а целта е ясна - да му даде това "екстра", което още разделя един огромен талант от самия връх на тениса.

Има доста прилики и не по-малко разлики между двамата, но едно ги обединява базово - те са считани за едни от най-надарените технически играчи на своето време.

Агаси е дете на Лас Вегас, където се ражда през 1970-а в ерата на шумната музика, дългите коси и свободния дух. Григор е от Хасково, роден през 1991 г., във време на прехода на неяснотите, мрака и отварянето на страната ни за света.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА КОЙ БЕШЕ И КОЙ Е АНДРЕ АГАСИ - ЕДНА ОТ ЛЕГЕНДИТЕ НА ТЕНИСА >>>

На 22 г. Андре печели първия си трофей от Големия шлем, целувайки титлата върху вълшебната трева на "Уимбълдън". Днес Димитров вече е на 27 г., но още не е постигнал победа на един от четирите най-важни турнира.

Хлапето, което удря топката до припадък и "бори дракона".

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Именно това е последният необърнат камък в галопа към върха, в който се е впуснал българинът. 

В автобиографията на Агаси можем да прочетем и вникнем в най-важните битки на живота му.

Баща му е Емануел Агасян - бивш олимпийски боксьор от Иран. Като човек на дисциплината и здравата ръка, винаги е повтарял указанията си по два пъти, често по три пъти, а понякога и по десет.

"Дракон" е нарицателно, който двамата използват за машината за топки, с която се тренира. Тя изстрелва срещу теб сервиси, ти връщаш. До откат. На малкия Агаси машината му се е струвала като чудовище, с което непрестанно се е съревновавал.

Така е нарекъл в автобиографията си и първата си голяма битка в живота и тениса - "Да преборя Дракона".

Четири десетилетия по-късно всички познават Андре Кърк Агаси. Носителят на 8 титли от Големия шлем изминава дълъг път от битките с Дракона.

Първата титла от Големия шлем - 1992 г., "Уимбълдън".

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Драконите имат други форми през годините. Агаси е лице от жълтите хроники, наред с победите на корта. Скъпи коли, обеци на ушите, различен и нестандартен стил, популярност и имидж на рок звезда. Нощен живот, красиви момичета, огромни тълпи от пищящи фенки.

Сходствата с Григор са очевидни - редом с разбирането за суперталант и Бейби Федерер, Димитров се бори и с "гаджето на Шарапова", "момчето до Никол", армии фенки, огромна популярност в социалните мрежи и т.н.

Лице от страниците не само за спорт - Андре бе секссимвол, човек от кориците...

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

На 24 години Агаси създава фондация за образование на деца в неравностойно положение в Лас Вегас. През 2001-а отваря подготвителна академия за колежани "Андре Агаси". Днес тя е образователен модел в региона Кларк Кънтри, което говори за това колко добре функционира.

Самият Агаси е ангажиран там и неговият екип се стреми всеки ученик да постигне своите цели, помагайки с необходимите ресурси и подкрепа. Екипът включва най-добрите преподаватели, администратори и персонал. Средствата, които поддържат колежа идват от фондацията на тенисиста и дарения.

В последните 4 години и половина Фондация "Андре Агаси" събира 650 милиона долара за изграждането на още 79 нови училища. С тези средства звездата помага на над 38 000 деца в Щатите.

Още един Дракон, който Андре е преборил. Той е полезен на обществото, на децата. Но - нека се върнем още малко назад.

"Истинската трагедия и най-големият ми срив дойдоха още, докато бях на върха - разкрива големият шампион. - Бях добър, но мразех дълбоко тениса. Тогава вярвах, че чрез успеха си ще запълня празнината в себе си.

Не чувствах нищо. Не виждах смисъл. Падението ми стигна големи измерения.

Понякога това беше липсата на работа, а в други дни - злоупотребата с наркотици."

Периодът е много тежък. Проблемите с кокаина, с отпуснатия и разфокусиран начин на живот, с оттласкването от сериозната и професионална работа в тренировките, идват в средата на пътя му като тенисист.

1990 г. - Агаси с треньора Ник Болетиери (вляво) в Париж преди "Ролан Гарос".

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Прозрението за Агаси идва, когато разбира, че трябва сам да контролира живота си. Помага му срещата с деца, чиято липса на избор е много по-сериозна от неговата. Тогава разбира - без образование няма надежда, няма избор, няма прекъсване на пагубния кръговрат.

"Щом придобих тази нова гледна точка, тенисът се превърна в средство за мен - говори отново Агаси. Започнах да го оценявам. Научих много, когато разбрах, че е още по-трудно да се върнеш към първото място, когато си го загубил веднъж (сетете се за Джокович в момента, Федерер от миналата година, Надал... - б.а.).

Научих се да планирам работата си и да работя по плана. Това се превърна в новата ми мантра."

С нея американецът се връща на върха през 1999-а остава там още 7 години. През 2005-а губи финала на US Open от Роджер Федерер. Губи последния си мач на "Уимбълдън" от Рафаел Надал. И това е.

Всеки има различен начин да се справи с този преломен момент след края на състезателната кариера. За някои това е вид смърт. Други като съпругата му Щефи Граф са по-силни, когато слизат от върха.

Точно бракът с Щефи е друга спечелена битка с Дракон. Той го събира с един от най-земните и здраво стъпили на земята хора. И то - човек, с когото и до днес взаимната любов не спира да гори. Вече цели 17 години.

Един от първите спортни идоли, превърнали се в лица на Nike, Агаси грееше от стени, билбордове и телевизионни реклами.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Легендата Агаси доскоро не бе сигурен, че иска да е треньор. Но тогава дойде предложението да влезе в щаба на Новак Джокович, именно да му помогне да намери обратния път към върха.

Нещо, което днес сърбинът постигна. Да, вече до него не е Агаси, но вероятно и двамата са научили доста от съвместната им работа.

Григор търси същия този път, след като 2017-а бе година на шеметно изкачване до №3 в света и шампионски блясък от Финалния "Мастърс" в Лондон, а настоящата 2018-а донесе колебание в "силата" и пропадане.

За Димитров и неговите Дракони се говори от години. Дали са в главата, дали извън корта, дали в малките детайли, в някой отделен елемент... Може би точно Агаси би могъл да е човекът, който да помогне битката с тях да бъде спечелена.

Все пак, той вече я е печелил.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА СТРАХОТНИ СНИМКИ ОТ ЖИВОТА И КАРИЕРАТА НА ЛЕГЕНДАРНИЯ АГАСИ>>>

Агаси е част от щаба на Григор Димитров в последните седмици.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Андре в действие - иновативен, импровизиращ, талантлив.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Снимки: Getty Images/Guliver Photos