Българският волейбол отбеляза 100-годишен юбилей с мащабно празненство в столичния гранд-хотел "Миленуим", където дойдоха президенти на страната, световните шефове на този спорт, както и легенди, писали историята не само в него у нас.

Румен Радев нарече волейбола "най-титулуван колективен спорт на България" в своето слово, а на празненството бе и един от предишните президенти на страната Петър Стоянов, също почитател на спорта.

Бразилецът д-р Ари Граса, президент на Международната федерация, както и Александър Боричич (Сърбия), който ръководи европейския волейбол, също уважиха събитието, редом с шефа на българската федерация и легендарен бивш играч Любо Ганев.

Неговите съотборници от славния тим от 80-те и 90-те - Борислав Кьосев, Димо Тонев и други, също бяха на партито.

Общо 88 заслужили състезатели, треньори и ръководители от миналото получиха плакети за юбилея. От тях на живо на събитието присъстваха 52-ма.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО>>>

Спортният министър Весела Лечева, носила слава на България в друг спорт - стрелба, както и легендарната световна рекордьорка Стефка Костадинова, сега председател на Българския олимпийски комитет, допълваха картината.

"Това, което се случва тук тази вечер е почит за всички, които са писали историята на този спорт у нас", каза Лечева.

А президентът на централата Ганев каза:

"За мен е чест и привилегия аз да съм начело на волейбола точно в момента, в който празнуваме сто години. Радвам се, че всички тези легенди са тук, те да дали много за спорта ни и заслужават да им свалим шапка.

Много са успехите, много са драмите, а се надявам, че най-хубавите времена тепърва предстоят. Ще направим всичко възможно да върнем успехите на националните отбори и при мъжете, и при жените."

Любо Ганев и Стефка Костадинова

Снимка: Bulphoto

Президентът на световния волейбол д-р Ари Граса

Снимка: БТА