Новата година носи и нови надежди за зрелище, което очакват тенис феновете.

А когато говорим за любимия спорт на милиони, веднага изниква и дебатът за сравнението между Тримата големи в играта - Новак Джокович, Роджър Федерер и Рафаел Надал.

Съперничеството им през изминалата година бе по-семпло заради няколко причини - пандемията, напредването на възрастта и контузия на швейцареца, както и по-сбитият календар за Рафа, който все по-често щади здравето си.

Съвсем нормално е тримата да се срещат все по-рядко по турнирите, но няма да е изненада да ги виждаме и тримата поне в турнирите от Големия шлем. В първия - Australian Open в началото на февруари, няма да се случи, тъй като Роджър отказа участие.

Това обаче далеч не е краят на дебатът за величието на триумвирата. Всеки от тях има какво да преследва през 2021-а и със сигурност има амбиции да е най-великият в историята.

Ето как стоят нещата за някои от най-важните рекорди:

Титли в Големия шлем - Федерер и Надал са с 20, Джокович е със 17

Титли от Мастърс надпревари - Джокович има 36, Надал има 35, Федерер е с 28

Мачовете помежду им:

Джокович - Надал 29:27

Федерер - Надал 16:24

Федерер - Джокович 23:27

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Коя индивидуална титла им липсва - Олимпийско злато на сингъл за Федерер и Джокович, финалния Мастърс за Надал

Какво им е нужно да станат първите с по две титли във всеки един турнир от Шлема - Федерер и Джокович искат да спечелят "Ролан Гарос" за втори път, а Надал се нуждае от един Australian Open

Завършени години като №1 в света - Джокович вече е с 6, а Федерер и Надал с по 5

Най-много големи титли (от Шлема и Мастърс) - Джокович води със своите 58, Надал е с 56, а Федерер е с 55

Другите цели на Роджър през тази година

Той иска да се утвърди като играча с най-много титли и достигания до финал в Опън ерата. Притежава 103 трофея, а рекордът е на Джими Конърс със 109. Швейцарецът се нуждае от още 7 финала, за да задмине американската легенда и в този показател.

Също така иска да счупи и рекорда за най-много изиграни мачове в ATP. Към момента има 1513, докато и тук върховото постижение е за Конърс с 1557. Победите са 1242 срещу 1274 отново в полза на Конърс. Федерер също така може да задмине Кен Розуел като най-възрастният играч спечелил титла в Големия шлем. Преследва и друг интересен рекорд, който се държи от Рафа Надал. Става дума за най-голям период между първа и последна титла в Шлема.

Целите пред Новак 

Той ще иска да стане играчът с най-много седмици като №1 в света. За целта трябва да бие рекорда на Федерер от 310 седмици. Преследва и рекорда на Надал за най-много поредни години с поне две титли - 15 срещу 16. Сърбинът може да стане и играча с най-много мачове срещу съперници от топ 10. Засега има 215 мача, докато Федерер е с 224. Друг рекорд на Рафа, който може да бъде счупен, е този за най-много полуфинали в Мастърс надпревари - 74 за испанеца и 69 за сърбина.

Целите пред Рафа 

Той ще иска да задмине Федерер за най-много финали в Големия шлем - има 28, а швейцарецът е с три повече. Рафа гони и рекорда за най-много спечелени мачове в един и същи турнир от Шлема - има 100 победи на "Ролан Гарос", а Федерер е със 101 на "Уимбълдън" и 102 в Мелбърн. Матадора може да задмине историческия си съперник и за най-много титли в категория ATP 500. Има 21, а рекордът на Маестрото е 24.