Една от най-популярните спортни двойки в света - Андре Агаси и Щефи Граф, се съгласи да участва в ролята на лектор през 18-ия Форум по лидерство на индийската медия "Таймс".

Събитието бе онлайн, като в него се включиха изключително влиятелни личности от световния бизнес, политика и арт. В спортната секция, "урокът" по лидерство бе на Агаси и Граф, но те споделиха куп интересни неща в една от малкото си изяви заедно. Ето избрано от онлайн интервюто им:

За пандемията и как се справят

Агаси: "Трудно е за всички хора по света, не само за нас. И не само в спорта. Ние имаме опита от това да се занимаваме с деца (имат няколко тенис училища, школи) и направихме усилия да се адаптираме, за да не се стигне до пълно замразяване на дейността. Никое от децата не биваше да се чувства само, отделено. Освен това станахме по-добри в готвенето, а и прекарахме заедно като семейство повече време, отколкото ни се е случвало някога."

Граф: "Имаше негативен ефект, но и няколко позитиви. Естествено, ние опитваме да извлечем тях. За другото не можем да направим нищо. На хората по света им е трудно, това е голямо предизвикателство, но ще го преодолеем."

Ковид ситуацията и тениса

Агаси: "Най-трудната част за играчите е ниезвестността. Говорим за хора, които са свикнали да имат точна и стриктна програма за месеци напред. Да не знаят кога отново - и дали - ще играят отново, за тях е огромен проблем в главите. Естествено, това е и време за равносметка, да поемеш дъх, да се огледаш и да се възстановиш физически.

За по-вързастни играчи като Серина и Роджър, такава пауза е трудна. Рестартът след това е труден, по-скоро. За по-младите е повече въпрос на търпение, защото те искат да играят постоянно, сега, утре, след седмица отново..."

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Животът извън корта за такава популярна спортна двойка

"Отстрани сигурно изглежда, че сме перфектни, живеем в Рая или спим на легло от рози. Но ние имаме своите проблеми, както ги има всяко друго семейство по света."

Тук взима думата Андре: "Моите трудности започнаха като играч, затова и имах нужда да напиша книгата си. Да споделиш е много важно. Сега не съм сам и имам Щефи до себе си, но тогава не бе така."

Щефи: "И аз имах своите възходи и падения, много е трудно да намериш емоционалния баланс. Равновесие, еквилибриум - нали всички това търсим в живота си. Хората извън спорта не оценяват какво е напрежението, когато си на върха в него. И когато изведнъж кариерата свърши, идва друг много труден момент. Аз обаче бях готова за..."

"...Мен!", намесва се Андре и избухват в смях. Изглежда двамата са намерили баланса заедно - един в друг.

"Да, точно за теб бях готова. Харесваше ми всичко, което правихме заедно, всяка минута заедно. И днес е така", продължава Щефи.

"Тя промени живота ми и подреди всичко - казва Агаси. - Тя е много различна от останалите тенисистки, беше готова за всичко след спорта. Изключително интелигентна, психически много силна, дисциплинирана. Някак лесно става всичко, а и когато си бил принуждаван да правиш нещата в младите си години - а аз нямах никакъв избор, освен да играя тенис, сега се наслаждавам на изборите, които взимаме заедно с Щефи."

"Много сме различни като характери - признава германката. - Имаме и своите сложни моменти. Но се учим един от друг, имаме огромно уважение и доверие помежду ни. Да кажа така - ние двамата заедно - това работи."

Кой е най-великият в историята на тениса?

Агаси: "Ще ви се стори странно, но за мен няма дилема. Денят, в който за първи път играх с Федерер, ми бе достатъчен да разбера - той ще е най-великият в историята. Това бе доста отдавна..."

Андре среща за първи път младия Роджър през 1998 г. в Базел, където го побеждава. После го бие на финалите на US Open 2001 и Маями 2002, преди да загуби следващите им 8 поредни сблъсъка.

Американецът продължава: "Тези тримата - те са невероятни! За щастие никога не ми се наложи да се изправя срещу Надал, когато той вече беше в силата си. Предпочитам да го гледам от канапето у дома. Най-лошото възможно място да гледаш как играе Надал, е да си от другата страната на мрежата!

Джокович... Разбирам защо хората сочат него за най-велик. Той би бил фаворит във всеки мач, в който играе. На всяка настилка. Невероятно постоянен. Щастлив съм, че работих с него като треньор.

Тримата са най-великите в историята на тениса. Слагам най-отгоре Федерер, защото е мой тип играч, от него лъха класа.

След тях ли? Зверев, Тийм, Циципас - това са хората."

Думата взима Граф: "Невероятно е, че слагат и мен в тази дискусия за най-добрата тенисистка в историята. Не е важно за мен да ме смятат за такава. В момента животът ми е пълен с какво ли не, но не и с тенис. Наистина не е важно за мен...

Гледам мачове, разбира се. Серина е невероятна, а това, което успя да постигне, едва ли някога ще бъде надминато. Аз бях готова да се откажа на 29, а тя изглежда ще играе и отвъд 40, което е огромно усилие на воля и психика. Особено след раждането на детето и създаването на семейство."

Снимка: Getty Images/Guliver Photo