Легендарният боксьор Михаил Таков е роден на 9 август 1960 г. в София. Негов баща е известният български боксьор Атанас Таков, носител на купа "Странджа" през 1957 г. и член на великия отбор на "Спартак" със старши треньор Аспарух Ангелов - Парето. Михаил Таков е дългогодишен боксьор и капитан на българския национален отбор. Той е носител на бронзов медал в категория до 71 кг от световното първенство през 1982 г. в Мюнхен и на три бронзови медала от европейски първенства. Михаил Таков е световен шампион за военнослужещи през 1983 г. и носител на сребърно отличие от турнира "Дружба-84" в Хавана, който заменя олимпиадата в Лос Анджелис. Осем пъти е шампион на България. Треньор на годината през 1991 и 2012 година.

Той е бил и личен треньор на Кубрат Пулев. Ето как видя Михаил Таков срещата на Кобрата с британеца Хюи Фюри, която бе спечелена с 9:3 рунда и 116:112 точки.

 

- Г-н Таков, как Кубрат Пулев победи Хюи Фюри в София. Можем ли да кажем, че това бе най-добрият мач на Кобрата...

- Чак пък най-добрия...

- Видяхме един уверен, стабилен и мощен Пулев?

- Това, да. Кубрат игра стабилно. И искам да кажа, че Фюри е много неудобен противник. Британецът се движеше с тялото, правеше много движения и си чакаше едно-две неща, които да му се отворят в хода на боя. Той си залагаше на определени удари и ги чакаше. При Кубрат желанието, дългото време, в което не е бил на ринга, се видя. Той бе заложил на едно движение повече напред с лявата ръка. Кубрат търсеше силен ляв удар още в началото. Кобрата постоянно търсеше да има развръзка в мача. Тактически искаше това и работеше целенасочено да го постигне. Но, вижте, победителите не ги съдят. Това е ясно в спорта. Надявам се в следващите срещи Кубрат да бъде още по-уверен. Пулев има още какво да използва от арсенала си. И той го знае. И с левия прав може да се постигне повече, с ъперкътите, с крошетата, с финта на тялото повече може, може да отпусне малко ръцете. Човек се учи от това, което е направил днес, за да може да се подобри утре. Това е ясно.

- Фюри подходи в мача със свален гард, ръцете му бяха ниско. Кубрат е бил наясно с това. Какви рискове крие тази тактика, на която заложи британеца...

- Това е капан. Когато виждаш, че противникът ти е със свалени ръце, това е примамка, чака те. И трябва да кажем, че Кубрат в дадени моменти попадна в капана. Хюи играе по същия начин, по който видяхме да играе и Тайсън Фюри срещу Владимир Кличко, когато му взе титлите. Просто Хюи е малко по-нисък, а това води и до специфика.

- Пулев успя отвори аркада на Фюри още във втория рунд. Това даде ли му предимство в мача...

- Пулев му отвори рана, но екипът на Фюри действа напълно професионално. Затвориха раната и виждате, че британецът си изкара целия мач. Аз и не съм очаквал друго от тях. Свалям им шапка за това, което направиха.

- Пулев спечели по точки, но е бил и по-добър, според съдиите, в по-голямата част от мача, защото спечели и с 9:3 рунда...

- Пак ще кажа, че в спорта е важна победата. Крайният резултат... Победата си е победа. Кубрат отново е официален претендент за световната титла. Това е голямо постижение за професионалния бокс в България, за бокса като цяло, за страната ни, за всичко. Честно да си призная, че не съм си мислил, че може българин да бъде претендент за световна титла в тежка категория и то два пъти. Това е много, много голямо постижение.

- Познавате Кубрат Пулев повече от добре. Защо сте мислил така?

- За една малка България това е огромен успех. Все пак говорим за бокс на световно ниво. Ние сме имали състезатели в челните места на ранглистата. Но претендент за титлата при най-тежките е... много голямо нещо. Аз познавам и мениджърите, знам как се правят ранглистите. И при положение, че Кубрат вече не е с немския си тим, а в Зауерланд имаха други идеи и т.н. Беше официален претендент, падна надолу, сега пак се качи. Сега пак става претендент. Това е много.

- Просто Кубат се задържа в много високи позиции в професионалния бокс, това е факт?

- Трябва да кажем, че Кубрат имаше и тежка травма, с която се пребори. Просто е класа.

- Били сте и личен треньор на Кубрат. Познавате го отлично. Виждате ли развитие в играта му като професионалист?

- В бокса от всеки мач се вадят поуки. Вярвам, че и сега ще е така. Имаше моменти в мача, в който Кубрат показа голямо желание, голяма сила, голяма мощ във всичко. Но имаше и едно отпускане, което позволи на Фюри да си развие играта. Върху това трябва да се работи. Сигурен съм, че Кубат го е усетил в хода на срещата. Това може да се подобри. Кубрат влиза в една много добра възраст за тежката категория и с опита, който има, очаквам да прави страхотни срещи. Има какво да се подобри в играта му, за да стане още по-добър.