Няма съмнение, че Новак Джокович е едно от лицата на новия век в спорта и един ден, когато спре да играе, постиженията му ще отекнат в историята на тениса. Вероятно ще е един от тримата най-велики и недостижими по титли и рекорди.

Кариерата на сърбина е белязана от какво ли на корта и извън него, а той така и не се умори да разделя мнения с това, че... винаги има мнение. Но има един детайл около Новак, който сякаш остава малко встрани от заглавията, когато се говори и пише за него. А не бива - той е ключов за успеха на Джокера.

Когато чуе дежурния въпрос "Кои са най-важните хора в кариерата ви?", сърбинът има готов отговор с пет имена.

"Родителите ми, съпругата ми, Мариан и доктор Игор. Това са."

За хората от семейството - ясно. Мариан е Мариан Вайда, словакът, с когото бяха екип близо 15 години. Това е треньорът, изцяло променил стила на Новак, но повлиял му много и като човек, като характер. Бяха заедно до миналата година.

А кой е доктор Игор ли? Ето това е интересна история.

Ако днес потърсите информация за него в google - Игор Четойевич, ще разберете, че практикува "медицина на енергията", като работи от Белград и Лимасол, където прекарва немалка част от времето си през годината. Сърбин е, а през 2010-а една сутрин пуснал телевизора и там вървял мач на Новак Джокович.

И коментаторът неведнъж казвал - "нашият Ноле има проблеми с дишането, астматични проблеми". И наистина - Ноле окапва в петия сет на двубоя с Жо-Вилфрид Цонга в четвъртфиналите и отпада. След като води с 2:0 сета. И очевидно, след като силите му са изчерпани и има затруднения да си поеме дъх.

Embed from Getty Images

"Това не е никаква астма, защо говориш глупости, човече!", мърмори пред телевизора доктор Игор. Той обяснява на съпругата си, докато гледа мача - Новак няма енергия, но това не е заради респираторни или астматични проблеми.

Хората с тях се задъхват по различен начин, а Новак видимо е с прибрани рамене и не може цялостно да събере енергия, оттам отваря широко устата си, сякаш не може да поеме въздух. Освен това симптомите на астма се проявяват рано сутрин, а този мач се играе в късните следобедни часове и това убеждава медика, че няма нищо общо със заболяването.

Разказва самият Джокович:

"По това време вече бях в първите места на ранглистата, но често имах проблеми с дишането, със съня, с режима на трениране. Особено силни бяха те в Австралия, по някаква причина не спях добре там, а на мачовете не ми стигаше сила и енергия. Знаех, че имам някакви алергии, но никой не можеше да ми даде точна рецепта как да ги преборя.

Мислехме, че имам астматични "остатъци", тъй като в семейството имаме история на хора с това заболяване. Опитахме и с операция за премахване на засенчването в ноздрите, не нещата не се промениха особено.

След онзи турнир в Мелбърн, доктор Игор Четойевич се свърза с мен и семейството ми. Имахме общи познати в Белград и го направи през тях. Даде ми пълен анализ на състоянието на тялото и психиката ми, без дори да ме познава лично.

Каза, че вижда ясно какъв е проблемът и предложи да опитаме сеанси на медицина с енергия, на лечения по неговите нетрадиционни методи и без медикаменти. И бе категоричен - трябва нова диета. Тялото ти не се чувства добре от това, което ядеш. А психиката ти не работи, защото енергията отива за възстановяване на тялото."

Още след първите сеанси Новак усеща промяна. Диша нормално, спи чудесно, тренира далеч по-добре. Диетата в началото му се струва направо убийствена - изключване на глутен, на всякаква преработена захар, на любимия му шоколад след мач, на кажи-речи всичко.

Новак Джокович с доктор Игор (вляво) и останалите от щаба му след титлата на Australian open 2011. Тя идва като първото доказателство, че промяната в начина на хранене и дишане, под давлението на доктора, работи

Снимка: Getty Images

Рязко сваля няколко килограма от теглото, което до този момент е било определяно от треньорите му за идеално. Това притеснява Вайда, а и родителите на звездата. Но доктор Игор е категоричен - това е спасението.

Иначе кариерата му нито ще е дълга, нито много успешна.

"Връзката между храненето и спорта е голяма, не само за идеалното тегло, а и заради енергията - казва му Четойевич. - Защото отива твърде много от нея за смилането и преработването от организма на храни, които не бива да влизат в него. Например червеното месо. Глутенът е забранен, имаш скрита алергия към него."

Това в Сърбия вече е известно като "3D медицина", термин, въведен именно от доктор Игор. Тя планира изцяло из тялото ти, не само за стомаха или дихателните пътища, а в общ план. Как едното влияе на останалото.

"Всичко опира до това как искате да карате машината, която е вашият организъм - казва докторът. - Новак превключи на скорост, която дотогава не познаваше."

Четойевич влиза в екипа на тенисиста за следващите близо 12 месеца, пътува с него по турнири и е в ложата по време на мачове. После се оттегля встрани, защото - както сам признава - вече няма нужда от него. Режимът е приет от Новак, организмът е изцяло преподреден, а самият лекар не е особено голям фен на спорта. И има и други пациенти.

"Храната е в основата на здравия дух - без взаимна връзка между тях балансът се губи, поради което се получават травми и излишна нервност и напрежение - обяснява Игор. - Първо установявам къде са тапите - от кое е взето много, от кое малко. А това, което често се пренебрегва от мнозина, е въпросът - как да се храним правилно. Тоест - не само това, което ядем, а и начинът, по който храната се приема в тялото.

Не харесвам думите "хранителен режим" и "диета". Просто трябва да сме наясно от какво се нуждаем, затова използвам термина "правилно хранене". Технологията, която използвам, е биофийдбек - използва медицински софтуер, който разчита тялото в 3D, навлизам в дълбочина и получавам всички данни - какво се приема в прекомерни количества, какво не достига, коя храна не се усвоява добре.

Едно от първите неща, които казах на Новак бе: Нуждаете се от енергия, която да отпуска тялото ви бавно по време на мача. Фурмите са идеален източник на сложни захари, подходящи за постепенно повишаване на енергията на тялото. Те вдигат нивото и го задържат, няма спадове и вдигане отново.

Снимка: AP/БТА

Сложните захари те повдигат постепенно и те поддържат. Джокович се научи да подготвя тялото си с тези фини захари - когато отива на тренировка или мач, похапва фурми, сини сливи, смокини, кайсии... Затова и ще го видите как по време на паузите в мачовете яде фурми. Това е най-доброто.

Друго важно нещо е как ядем. Седнете, успокойте мислите си, подгответе се и "благословете" мислено храната. Не като молитва в религията, а като пренастройка на тялото и психиката.

Свържете се с храната, кажете си "благодаря", повишете нивото на духа си - това е инвестиция от три секунди и може да бъде навсякъде - в бар, във влак, в самолет... Ако започнем от това, вече сме победители."

Днес, 12 години по-късно, Джокович се храни почти изцяло с храни на растителна основа, плюс риба в определени дни. Ядки, мюсли, плодови сокове, зеленчуци, салати... Не обича да го наричат веган, но е почти изцяло точно такъв.

Денят му започва с чаша или две не студена вода, с лимон и една лъжица мед. Така тялото му е изчистено за деня. След това се храни по режима, създаден и усъвършенстват в периода 2010-2011 г. с доктор Игор.

През 2011-а, която е първата година, в която тялото и душата на Ноле са подвластни на изцяло променения му режим (а и йогата, която започва пак по препоръка на лекаря), сърбинът спечели три от четирите турнира в Големия шлем - в Австралия, "Уимбълдън" и US Open. Преди това има само една титла от Шлема - в Мелбърн от 2008 г.

Снимка: Getty images

Следват сезони на абсолютен терор над противниците и невероятна издръжливост на Новак, който играе на почти всеки турнир, като винаги е свеж и кондиционно в невероятно състояние. Той лети по корта.

Днес, на 35 години, Джокович се чувства като на 25.

"О, ще играе поне още пет, че дори и повече сезони - смее се доктор Игор. - Той е като съвсем младо момче, организмът му функционира безотказно добре, съвършено. Гъвкав, атлетичен, енергичен... Няма никакви контузии. Гордея съм, че съм помогнал за кариерата на най-добрия тенисист в историята."

А, че е помогнал, е безспорно.

Няма интервю, в което Новак да не спомене влиянието на доктор Игор. Той сам го нарече веднъж "човека, който спаси кариерата ми". Не е пресилено.