Изминаващото десетилетие до голяма степен променни целия свят на спорта в почти всеки негов аспект.

Десетилетие, в което в спорта навлязоха технологиите, умопомрачителните милиони и социалните мрежи, без които той е немислим днес.

Светът на спорта обаче бе съпътстван и от сериозна промяна на неговата география.

Традиционната мека за големи спортни събития разбира се е Западния свят, в лицето на Европа и САЩ, а говорейки за футбол, трябва задължително да включим Централна и Южна Америка.

В последното десетилетие обаче наблюдавяаме силно изместване на тази география в посока изток. Основният акцент естествено пада върку Близкия Изток, където започнаха да се провеждат всякакви надпревари от световно измерение, а на този етап няма изгледи това да спре.

В пустинята изникнаха стадиони и зали бижута, чисто нови спортни комплекси, а зад всичко това стоят петролните милиони.

Доста от тези съоръжения обаче остават полупразни, дори и на тях да се състезават най-големите звезди на спорта. В това няма нищо изненадващо, защото Близкия Изток е една от точките по света, за които със сигурност не можем да кажем, че хората живеят със спорта. Децата в тези страни определено не са закърмени с него.

Петролните милиони обаче направиха тази част на света, най-вече Саудитска Арабия, ОАЕ и Катар, основните центрове на спортния свят.

Снимки: Facebook

Тази тенденция обаче не важи единствено за Близкия, а и за Далечния Изток. Показателен е фактът, че най-мащабното спортно събитие на света - Олимимпиадата, се е настанила трайно в този регион.

Южна Корея посрещна зимните игри преди година. Следващото лято пък очакваме най-модерната лятна Олимпиада до момента в Токио. Пекин пък ще посрещне зимната през 2022-а.

Тези събития обаче изглеждат някак по-естествени. Не можем да отречем, че когато страните от Източна Азия организират подобни събития, те се доближават до перфектното. Освен това виждаме пълни арени, а Китай, Япония и Южна Корея имат спортни традиции в последните две-три десетилетия.

Споменавайки за изменената география на спорта, няма как да не включим и чудото Баку. Азербайджанската столица се превърна в един от най-модерните градове и основен център на спорта. Финал за Лига Европа, Формула 1, Европейски игри и редица Европейски и Световни първенства в останалите спортове се проведоха в града. През лятото ще има и мачове от Евро 2020. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Разбира се, трябва да отчетем, че и десетилетието започна с футболен Мондиал в ЮАР. Кой да предположи, че 20 години след края на Апартейда, страната ще има сили да посрещне събитие от такъв мащаб, при това напълно успешно.

Въобще идеята, че Африка ще посрещне Мондиал, а всяка година ще има по няколко топ спортни събития в Близкия Изток изглеждаше немислима в началото на века, докато днес е нещо нормално. 

Говорейки за изместването на географията на спорта към Близкия Изток, може би първата асоциация е с Мондиала в Катар през 2022 г.

Кандидатурата на малката арабска страна бе избрана в началото на десетилетието, а към неговия край предизвика истинска вълна от корупционни скандали.

Всичко това наложи организационни безумия като преместването на първенството през зимата. Все пак не е нормално да се играе лятото в пустинята. Именно този климат е една от причините, в миналото тази част на света никога да не е била асоциирана с масов спорт.

Тази кандидатура коства работата на Сеп Блатер, Мишел Платини и още десетки футболни ръководители. Всички те, обвинени в корупция около избора на Катар.

Имаше и огромни скандали около строежите на новите градове и стадиони. Изобличавани бяха случаи на робски труд в ужасяващи условия, но нищо от това не застраши сериозно домакинството на страната.

Всичко върви по план, а тази част на света продължава да приютява значими футболни събития.

Снимка: Twitter

Днес в Катар ще се изиграе финалът на Световното клубно първенство межд Ливърпул и Фламенго.

Този турнир се е провеждал 4 пъти в ОАЕ, два в Мароко, 8 в Япония и веднъж в Бразилия, но нито един път в Европа. Утре пък Ювентус и Лацио ще изиграят Суперкупата на Европа в саудитската столица Рияд. Този мач ще е извън Италия за осми път в последните 11 години.

В началото на януари пък Саудитска Арабия ще посрещне новия турнир за Суперкупата на Испания, който ще включва 4 отбора. Френската Суперкупа пък вече десетилетие не се е решавала в пределите на страната.

И бъдете сигурни, тази тенденция ще продължава с още по-радикални ходове.

Докато в момента европейските лиги правят турнета в Азия, или играят по-периферни мачове, каквито са тези за Суперкупите, скоро можем да очакваме и дербита от местните шампионите да се провеждат в арабския свят. Финал в Шампионска лига извън Европа пък изглежда като нещо неизбежно.

Тази тенденция обаче не важи само за футбола, а за почти всеки други популярен спорт.

В началото на този месец битката за световната титла в тежката категория на бокса се проведе на доста нетипично място - в Саудитска Арабия.

Изключвайки историческия мач между Форман и Али в Заир през 1974-а, боксовите класики обикновено се провеждаха в САЩ или Великобритания.

Този път обаче арабските милиони надделяха, Антъни Джошуа и Анди Руис трябваше да се бият в пустинята. Този "кеф" струваше над 50 милиона долара на саудитското кралско семейство, но пък сложи страната им на световната боксова карта.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

За мачът в Дириа набързо бе построена 15-хилядна арена, която седмица след боксовия мач бе използвана за демонстративен тенис турнир.

Той събра 7 тенисисти от топ 20 на света, които дойдоха в страната в единствения си почивен месец. В това обаче нямаше нищо изненадващо, защото наградният фонд бе 3 милиона долара, а шампионът Даниил Медведев заработи 1 милион с три бързи победи.

По-късно днес пък е финалът на традиционния демонстративен турнир в Абу Даби, който по традиция привлича Рафа Надал и Новак Джокович. Разбира се, причината отново е наградният фонд.

В страните от този регион непрестанно се провеждат демонстративни мачове между големи тенисисти, имаше и опит да се направи пети турнир от Голям шлем в Катар. Това естествено ще е трудно в консервативния спорт тенис, но съвсем скоро можем да очакваме АТР турнири в Саудитска Арабия и Кувейт, докато Катар си има такъв.

Бъде сигурни, че дори тези турнири да са от категория 250, те ще привличат топ състезатели, защото ще имат изкушаващи наградни фондове.

През септември Доха домакинства Световното първенство по лека атлетика, което предизвика няколко безумни ситуации.

Маратонът започна в полунощ заради жегата, а трибуни бяха почти напълно празни през почти цялото първенство. Това предизвика недоволство сред атлетите, но едва ли тазгодишното първенство ще е последното в тази част на света.

Тази тенденция обхвана дори и аристократичния конен спорт. Докато още от края на 19-и век, всеки състезател е мечтал конят му да се състезава на Епсъм пред погледа на британското кралско семейство, днес мечтае за покана в Дубай или Рияд. Състезанията са бляскави, а наградните фондове доста примамливи.

В началото на новата година дори и легендарното рали "Дакар" се мести в пустинята на Саудитска Арабия.

На този етап единствено зимните спортове остават незасегнати от това изместване към Близкия Изток по напълно обясними причини.

Все пак петролните милиони са доказали, че невъзможни неща няма. Затова да не се заричаме, защото тази тенденция едва ли ще спре и през следващата декада.

Снимка: Официална Туитър страница