През знаменитото лято на 1994 година, което и до днес топли сърцата на българските фенове, Колумбия бе един от тимовете, определени като фаворити от бразилската легенда Пеле. Южноамериканците бяха спечелили групата си, а също така бяха отнесли и именитите аржентинци с 5:0.

Но вместо да продължат напред, да продължат да мечтаят и да радват сънародниците, колумбийците преждевременно напуснаха САЩ ’94 след нещастен автогол на защитника си Андрес Ескобар. Автогол, който костваше много повече от отпадането от Мондиала. Автогол, който костваше на Ескобар живота му.

И до днес случката продължава да се коментира, като паралелно с това остава и обвита в мистерия.

Ескобар бе застрелян в родния си град Меделин само няколко дни след драматичното отпадане от първенството на планетата.

Колумбийците загубиха от САЩ с 1:2, а неофициалната информация относно кончината на Андрес, известен с прозвището си “Джентълмена” заради чистите си намеси на терена и изключителното си спокойствие, гласи, че е бил убит по поръчка на наркокартел, загубил огромна сума пари от залози на мача.

Embed from Getty Images

Приятелите на Ескобар го предупреждавали да се покрие за няколко дни, за да се успокои напрежението, но той е отказал категорично, заявявайки следното - “Трябва да покажа лицето си на моите хора”. 

Смъртта го застига на 2 юли 1994 година. Докато е в колата си пред нощен клуб в Меделин. Прострелян е шест пъти, а свидетели казват, че при всеки изстрел нападателите са крещяли “Гол!”. Точно толкова пъти, колкото коментаторите изричат “Гол” по време на злополучния мач в Щатите. 

Всъщност на следващия ден Умберто Кастро Муньос, бодигард на един от наркобароните, които са заподозрени за поръчковото убийство, признава пред полицията, че е убил Ескобар. 

На погребението му се стичат над 100 000 души, а годишнината от смъртта му продължава да бъде почитана в страната и на футболни мачове. 

Embed from Getty Images

Преди три години, при участието на Колумбия на Мондиал 2018, смъртни заплахи бяха отправени към Карлос Санчес, който бе изгонен в мача с Япония. Ситуацията ескалира до такава степен, че Сантиаго Ескобар, брат на покойния Андрес, взе отношение по темата.

“Като брат, който е преминал през това, знам какво случва в семейството на Санчес. Не бих пожелал на никого да премине през това”, каза тогава Сантиаго Ескобар.

Смъртността, породена от организираната престъпност в Колумбия, бе рекордно висока през миналия век. През 80-те години легендарният наркобарон Пабло Ескобар, който бе сред най-богатите хора в света, дърпаше конците и на поръчковите убийства в страната.

По-известният Ескобар не е намесен в убийството на съфамилника си. То е дело на неговите конкуренти от картела Лос Пепес.

Физическият убиец на Андрес е осъден на 45 години затвор, но е пуснат от затвора след само 11. А поръчителите - получават по едва 15 месеца домашен арест…

Поредното доказателство за липсата на правосъдие в южноамериканската страна.

Днес Андрес Ескобар трябваше да навърши 55 години.

Но заради онзи нелеп автогол в САЩ остана завинаги на 27.