За 109-и път един достолепен джентълмен ще заграби за себе си вниманието на спортните фенове през месец юли. В година, в която няма световно или европейско първенство по футбол, както и лятна Олимпиада, "Тур дьо Франс" е събитието на месеца и - както обикновено - ще си струва да следим всеки ден, всеки етап и всеки детайл.

Състезанието е на 119 години, като само 10 пъти за този период не се е провело. Колоездачната обиколка на Франция, която отдавна не се побира в името си и прелива из цяла Европа, започва в петък. И то - от Копенхаген. За да докаже, че "Тур"-ът отдавна не е френска марка, а глобална такава.

23 дни по-късно, съвсем по френски, победителят ще вдигне ръце под Триумфалната арка в Париж. Но дотогава има 21 етапа на територията на 4 държави, общо 3328 километра убийствени натоварвания, с 29 планински прехода, от които пет - високи изкачвания, както и пет спринтьорски надпревари. Всичко това е в менюто на "Тур дьо Франс 2022", а стартът е далеч, далеч от Париж.

Копенхаген е домакин на пролога - 13-километров първи етап в петък.

Снимка: Getty Images

В събота и неделя надпреварата остава в Дания (Роскилде-Ниборг и Вейле-Сондерборг), за да тръгне в понеделник с класическия Ламаншов етап Дюнкерк - Кале, който пренася нещата на френска територия.

Един словенец е на прага на историята, докато всички 22 отбора и 172-ма колоездачи са в напрежение преди старта. Защото ако Тадей Погачар - фаворит за крайната победа, го направи отново и спечели за трети път поред най-важното състезание в колоезденето, той ще влезе при безсмъртните в спорта.

На 23 години момчето, нахлуло като тайфун при асовете, отново ще бъде голям претендент за титлата с отбора му UAE Team Emirates. Погачар може да направи трети пореден триумф под Триумфалната арка, а това ще го нареди до следните легенди:

Жак Анкетил (5 победи, четири от които поредни), Еди Меркс (пет победи, три поредни), Мигел Индурайн (пет, всичките поредни), Крис Фрум (4, от които три са поред) и Лоизон Бобет (три поредни). С по 3 или повече успеха на "Тура" са още Бернар Ино (5), Филип Тис и Грег Лемънд (по 3), но не и в последователни години.

Ето колко отбрана е компанията, в която може да влезе съвсем млад словенецът.

Неговият сънародник Примож Роглич (Jumbo-Visma) би следвало да е основният му конкурент. Преди две години Погачар спечели първата от двете си титли на "Тура", изпреварвайки сензационно именно Роглич в предпоследния етап с невероятен спринт. Тогава Примож бе считан за сигурен победител, но изпусна драматично успеха.

Сега той и съотборникът му в Team Jumbo-Visma - Йонас Виндегор (Дания), са считани за основна заплаха за Погачар. Така смятат и букмейкърите, които ги определят за фаворити № 2 и №3.

Внимание и за Ineos Grenadiers - отборът, наследил преди три години прочутият Sky, който спечели 7 от 8 надпревари от 2012-а до 2019-а. Под новото име обаче тимът няма титла, а сега е в състав, пълен с потенциал, младост и опит - британците Герент Томас (победител в "Тура"), Адам Йейтс, Люк Роу и младата суперзвезда от планинското колоездене Том Пидкок, са в основата.

Томас е четвърти в котировките за крайна победа.

От петък тръгва този достолепен старец на спорта, а всеки ден по Евроспорт ще можете да гледате етапите, които ще ви заведат в Алпите, Пиринеите, край Ламанша и накрая - в Париж, по "Шан`з Елизе" и до финала под Триумфалната арка.

Няма съмнение - "Тур дьо Франс" застава до "Уимбълдън" и ще е основното спортно вълнение на света в следващите 20-ина дни.

Снимка: АР/БТА