Арабските инвестиции в спорта стават все повече и повече. Милиони от Близкия Изток се наливат вече години наред в елитния европейски футбол, Саудитска Арабия се сдоби със старт от Формула 1, а поредната случка, този път доста скандална и свързана с петролните (а и не просто петролни) купища пари, стана факт в елитния голф.

PGA Tour, меката на професионалния голф в Северна Америка, отстрани 17 играчи от турнирите под своя опека, след като те се съгласиха да вземат участие в дебютното издание на LIV Golf Tour - състезание спонсорирано от Фонда за обществени инвестиции на Саудитска Арабия.

PGA Tour организира някои от най-значимите турнири в световен мащаб като Presidents Cup, The Players Championship и FedEX Cup.

Американците наложиха наказание на настоящите участници в арабската лига, като същевременно и предупредиха всички, планиращи да го правят в бъдеще, че ги очаква сходна съдба. Безспорно най-голямата фигура е Фил Микелсън, който е член на Залата на славата и има прекалено много за изброяване победи в големи турнири. 

По непотвърдена официално информация 52-годишният калифорниец е бил изкушен от договор на обща стойност $200 милиона, за да приеме да играе в новите серии. 

Разбира се, тук не става дума за лоялност към работодателя, а по-скоро за ценности. В публичното пространство масово се появиха критики към морала на въпросните играчи и към това, че са готови да напълнят джобовете си с милиони без да се интересуват как и откъде идват тези пари. 

На основаването на LIV Golf се гледа като на пореден опит на кралското семейство на Саудитска Арабия и принц Мохамед бин Салман да подобрят имиджа на монархията пред света, инвестирайки в спорт. Но и това надали ще накара хората да забравят за всички нарушения на човешките права на територията на страната, включително масови екзекуции, потискане на свободата на словото, връзки с гражданската война в Йемен и още много, много други…

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Седем от предстоящите турнири на новосформираната саудитска голф асоциация примамват играчите с общо награден фонд от $25 милиона - нещо, което не се е случвало в историята на спорта досега. За капак на всичко на 27 октомври ще има отборна надпреварата в Маями, където сумата за награди ще бъде $50 милиона. Къде ще се проведе надпреварата? В голф клуба на Доналд Тръмп. Бившият американски президент, свързван с близки отношения със Саудитска Арабия. 

Фил Микелсън обяви, че разбира защо някои хора не са съгласни с решението му, но подобен ход му дава “необходимият баланс и ще бъде от полза на самия спорт”.

Дъстин Джонсън, който е №15 в света, по непотвърдена информация ще взема “само” $25 милиона. Той описа решението си като “най-доброто за него и семейството му”.

Снимка: AP/БТА

Не всички са изкушени от тези милиони. Легендарният Тайгър Уудс например е отказал сделка със саудитските голф предприемачи, която е щяла да бъде значително по-впечатляваща от тази на Микелсън. 

“Саудитците рано или късно ще загубят интерес. А самите ние имаме отговорност да оставим спорта по-добър, отколкото сме го намерилил, когато сме започвали да играем. Да взимаш парите на сенчесто правителство с въпросителна репутация определено не е начинът”, коментира пред ESPN играч от елита на спорта, пожелал анонимност.

Рори Макилрой, една от най-разпознаваемите фигури в голфа, описа случващото се като “срам, който ще остави последствия върху играта”.

Първият турнир на LIV Golf трябва да се проведе на 30 юни в Портланд, щата Орегон.