Развръзката е близо, а може би дори ефективни присъди за двамата главни герои ще сложат край на най-големия скандал във футболната история. Ако Мишел Платини и Сеп Блатер бъдат признати за виновни от швейцарския съд, те ще получат поне по 18 месеца затвор.

Вероятно и повече.

Двамата най-влиятелни мъже в най-великата игра за последните три десетилетия, са съвсем близо до такъв край. На 2 ноември съдът в Лозана реши да даде ход на делото за измама в особено големи размери, а присъдите се чакат най-късно в първите дни на 2022 г. Особено големи размери - разбирай 2 милиона швейцарски франка, които Платини като шеф на УЕФА си е поискал под формата на хонорар, а Блатер като шеф на ФИФА му е изплатил през 2011-а.

85-годишният Блатер и 65-годишният Платини дадоха показания, но се явиха в различни дни. Според медиите в Швейцария - по тяхно искане, за да не се виждат очи в очи.

Тезата на френската легенда е, че това са пари, които си е изработил в ролята на съветник на Блатер между 1998-ма и 2001 г. Според Блатер тогава е имало устна договорка те да бъдат платени, а целият управителен борд на ФИФА е знаел за това.

Защо не е имало контракт обаче, не е ясно. Защото плащане между банковите сметки има и то е доказано.

Това дали Мишел и Сеп ще лежат в затвора и как ще завърши този епизод, е само последният щрих в една история, която преди 6 години като цунами мина през футбола, остави след себе си куп арести, няколко осъдени, лавина от оставки, както и един починал при съмнителни обстоятелства бивш високопоставен футболен лидер. Скандалът на века.

Всичко започна от публикуването на една книга. Автор бе Андрю Дженингс, когото може и да помните като име около скандала с Иван Славков, предаването "Панорама" на BBC и олимпийските корупционни схеми. И ако тогава темата бе основно "за българска консумация", то книгата на Дженингс "Foul", публикувана през 2006 г., бе направо земетръс. И все пак - от нея не паднаха футболни небостъргачи. Но въз основа на написаното тръгнаха процесите.

Снимка: Getty Images

Британският разследващ журналист бе описал корупционни схеми за милиони около определянето на домакините на Мондиали 2006 (Германия), 2010 (Южна Африка) и 2014 (Бразилия). И по трите случая се оказа прав. Днес един друг велик футболен човек - Франц Бекенбауер, е обвиняем за корупция около световното в Германия, когато бе шеф на организационния комитет. Около другите две първенства се разплетоха скандали за над 27 милиона долара.

Арестите започнаха през 2015-а в САЩ, когато се оказа, че ФБР с месеци е разработвало операция срещу лидерите на ФИФА. Заради далавера на американска територия около тв правата на турнира Сентенарио Копа Америка (2016), който бе в Щатите. Първата вълна хвана шефове от конфедерациите в Централна, Северна и Южна Америка, както и босове от ФИФА, движещи делата около този точно турнир.

През май същата година мина втората вълна - 7 висши ръководители на ФИФА бяха арестувани в хотелските им стаи в цюрихския "Baur au Lac", където се готвиха за конгреса на централата. Там беше и българската делегация, но слава богу, поне този скандал ни отмина.

Снимка: Getty Images

Общата сума на обвиненията, внесени в бруклински съд около въпросната Копа Америка, стигна до 150 милиона долара в незаконни плащания от корпорации и телевизионни компании, прехвърляни пари между физически лица и т.н.

Нататък кълбото се разплете. Схемите са около давания на домакинства на големи турнири, както и разпределянето на спонсорските и телевизионните права. Един глас по конгресите, свързан с тези теми, е струвал доста пари. А лобирането в определени региони за "правилния" кандидат да излъчва мачовете или да е генерален спонсор и партньор на събитие, си е било милионен бизнес.

Общо 24 са имената на обвинените, арестуваните, осъдените и тези, които чакат процес. Блатер и Платини бяха изключени от футбола за 8 години с решение на ФИФА през 2015-а, а Джани Инфантино, наследникът на Сеп на върха на световния футбол, ги нарече "опетнени".

Владимир Путин взе отношение и говори в публично изявление, наричайки операцията "американска намеса" във футбола. Така си беше - в САЩ започнаха истинското разследване и направиха първите арести.

Путин покани през 2018 г. Блатер на Мондиала в Русия като негов личен гост, с което заби грандиозен шамар и на ФИФА, и на съдилища, и на ФБР, на всички. Никой не може да спре човек, който е неосъден, да присъства на такова събитие като поканен от организатора. Нищо, че дългогодишният шеф на ФИФА бе отлъчен от футбола.

Защо руският лидер е толкова загрижен за швейцареца Блатер? Ами, защото едно от обвиненията в скандала е свързано с домакинството именно на неговата страна на Мондиал 2018. Раздавали са се пари в пликове - кафяви, а вътре е имало по 40 000 долара, според конкретното обвинение на австралийски, американски и английски членове на техните щабове по номиниране на домакини. Защото Англия изгуби от Русия първенството преди три години, а Австралия бе кандидат за това, което догодина предстои в Катар.

Снимка: Getty Images

Дейвид Бекъм наскоро проговори за първи път по темата. Легендата водеше кампанията на англичаните, редом с принц Уилям. Двамата лично пътуваха за церемонията по обявяване на домакина, а физиономията на кралската особа при обявяването на Русия, бе направо като картина на майстор-художник.

"Това, което видяхме и чухме, ни остави без думи - каза Бекъм. - Никога не съм предполагал, че една организация е стигнала дотам хората в нея да говорят открито за това "кой колко дава", да се тупат по чантите и куфарчетата, показвайки къде искат парите и други жестове, съвсем ясни за околните. Това бе първият ми сблъсък с ФИФА и се надявам да е последен."

Да, принц Уилям вероятно е бил скандализиран. Но пък едни други особи с висок ранг, бяха доволни. Защото шейховете от Катар се прегръщаха с усмивки, когато на същата церемония те изпревариха САЩ, Австралия, Корея и Япония, за да вземат Мондиал 2022. Петролните милиарди се оказаха по-силни от всеки опит за аргументиране със здрав разум - като например инфраструктура, традиции в организирането на големи футболни форуми и т.н.

От Русия и Катар отхвърлиха всички обвинения. Едното световно си мина, ще си дойде, мине и замине и другото. Онези предишните - нали помните - Германия 2006, Южна Африка 2010 и Бразилия 2014, те отдавна даже не са тема. Кой знае дали с тях започват практиките, както писа Дженингс. Или ФИФА си действа така от десетилетия.

Рекапитулация:

Общо 14 от обвинените по скандала се признаха за виновни и чакат ефективни присъди. Сред тях бе и Чък Блейзър, бивш генсек на КОНКАКАФ (конфедерацията на Северна и Централна Америка). Той няма да дочака затвор, защото почина през 2017-а при неясни обстоятелства в дома си. Неофициално се писа дори за самоубийство.

Главите на федерациите на Аржентина, Бразилия, Парагвай, Чили, Хондзурас, Боливия, Коста Рика, на КОНМЕБОЛ (Южноамериканската конфедерация), на ФИФА и УЕФА - Блатер и Платини, паднаха за тези 6 години. В затвора са Жозе Мария Марин, бивш президент на бразилския футбол (4-годишна присъда), и Хуан Анхел Напут (9 г.), който ръководеше КОНМЕБОЛ до 2015-а.

Дела вървят срещу още 12 души. Един е пуснат под гаранция заради влошено здраве - основният обвиняем Джак Уорнър, ръководил дълги години КОНКАКАФ и дясна ръка на Блатер като вицепрезидент на ФИФА. Той чака обаче присъда, която може да е до 12 години. Заради възрастта (78 г.) и влошеното здраве, е извън ареста.

Блатер също не е в добро състояние здравословно и едва бе заведен пред съда през октомври. Призна пред репортерите, че е съсипан не от делото и евентуалната присъда, а от петното, което му е лепнато. От най-силния и влиятелен човек във футбола, огромна фигура и извън играта, някогашният първи на ФИФА се превърна в име, символизиращо мръсните и задкулисни схеми, с които е напомпана футболната топка.

Сега той и Платини - легенда на играта и трикратен носител на "Златната топка", чакат да чуят присъдите. Двете най-важни, най-значими за света и най-очаквани от обществеността, от всички в този огромен скандал.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos