Английският вестник "Telegraph" даде думата на трима експерти по тенис, за да предвидят топ 10 на мъжката ранглиста през 2023 г. Прогнозите за толкова далеч напред във времето са рискована работа, но със сигурност резултатите са интересни.

Още по-любопитно става, след като опитът за такъв поглед в кристална топка за петгодишен период на авторитетния френски "Екип" придоби световна популярност. Тогава експертите отново бяха трима пишещи за тенис журналисти.

През 2013 г. прогнозната класация за края на 2018-а изглеждаше така:

1. Григор Димитров (всъщност №19)

2. Беноа Пер (52)

3. Анди Мъри (260)

4. Милош Раонич (18)

5. Новак Джокович (1)

6. Кей Нишикори (9)

7. Бърнард Томич (83)

8. Ернест Гулбис (95)

9. Йежи Янович (без ранкинг)

10. Джак Сок (106)

Изводите са ясни, прогнозирането на движението на асовете в тениса е сложно дори в рамките на един сезон, какво остава за пет...

Ето как виждат експертите на английското издание топ 10 в края на 2023 г. Тогава Григор ще е на 32 години. Но едва ли само това е причината да не е включен в нито една от трите прогнозни десетки за след пет сезона. Защото хора като Марин Чилич (сега е на 30) и Давид Гофен (27) са в класациите поне по веднъж. Нито един от експертите на вестника обаче не смята, че е възможно Григор да е в топ 10 в края на сезона след пет години.

Шампионът от лондонския Финален "Мастърс" Александър Зверев води в две от ранглистите с поглед в бъдещето, а в третата също е част от елита. Третата класация се оглавява от Денис Шаповалов.

И в трите десетки влизат имената на Доминик Тийм, Карен Хачанов, Зверев (две първи места) и Шаповалов (едно първо място). Любопитно, настоящият лидер и доминираща сила в ATP тура Новак Джокович фигурира в два от списъците.

А в края на 2023 г. той ще е на 36.

Любопитни имена в трите списъка са още Хюн Чун (Корея), Стефанос Циципас (Гърция), Ник Кирьос (Австралия), Кайл Едмънд (Великобритания), както и канадското дете чудо Феликс Ожие Алиасим, който в момента е на 18 г. и е едва 108-и в ранглистата.