Роджър Федерер говори пред медии в комплекса Индиън Уелс, където от днес върви Мастърс надпреварата в тениса. турнирът е наричан "неофициален, пети от Големия шлем", но в него, за съжаление, няма да видим контузения Григор Димитров.

Маестрото застана за куп въпроси пред репортерите, а после говори и за сайта на ATP.

Ето най-интересното от това, което каза човекът, който преди дни спечели титла №100 в надпревари в мъжкия тенис.

Какво е да си суперзвезда?

Суперзвезда? Не приемам такива определения... Хората са склонни да вдигат излишно статута на един добър спортист, дори за момент можеш да си помислиш че е някакъв супергерой. Всъщност това са нормални хора. Просто са добри в това, което правят. Всеки си има слаби места, аз също. Не вярвам в съвършените хора, никой не е перфектен. Нито в тениса, нито в живота. Но ако мога да допринеса за популярността на тениса, за това хората да го харесват повече, значи съм успял в този спорт.

Тайните на успеха

Чак тайни... Най-важното е да познаваш отлично своето тяло. Трябва да познаваш и болката, защото се налагат почивки заради опрелени контузии, както и да играеш въпреки други. Случвало се е много пъти на всеки спортист. Трябва да знаеш кога да намалиш скоростта, кога да натиснеш педала на газта и да форсираш тялото... Да си познаваш програмата и да имаш план за по-дълъг период.

Да спиш правилно и достатъчно, да ядеш правилните неща, да се възстановяваш. Да имаш умни хора около себе си, които знаят достатъчно за това как да ти помогнат в един или друг аспект. И ти трябва късмет, независимо колко си добър.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За титла номер 100

Това, което ми харесва най-много в това постижение е завършеността. Усещането, че то придава някаква завършеност на усилията, на големите моменти в кариерата ми. Никога не съм предполагал, че мога да стигна до сто титли, но в последните месеци се случваше да мисля по темата. Когато изведнъж осъзнаеш, че имаш 98, примерно, няма как да не мислиш за номер 100. И да се чудиш дали няма да се наложи да се откажеш преди да достигнеш до тази стотна титла.

За отказването

Всъщност, не бързам с окончателното решение и подхождам внимателно по тази тема. Когато този момент дойде, искам да съм готов. Приоритетът ми тогава, както вече и е днес, ще е семейството ми, децата ми, съпругата ми. Идва момент, в който преценяваш кое ти идва в повече, кое не ти е достатъчно, кое е най-добре за всички. Имаме доста семейни приятели, ще им отделям повече време, след като се откажа. Всъщност, не очаквам с някакво притеснение този момент, а напротив.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Фондация "Федерер"

Това ще е едно от нещата, на които ще посветя много време, когато спра да играя. Тя помага с образователни програми на деца по света. Искам да се разраства и да стигне до повече хора. Доколко ще успея - времето ще покаже. Но няма да седя у дома със скръстени ръце, ще пътувам и ще правя нещата, които искам да са приоритетни. Едно от тях е фондацията, друго - семейството.

За глобалния му ореол

Казват ми, че съм лице на тениса. Ако е така - страхотно! Искам да бъда добър посланик на нашия спорт. Ако така правя играта популярна, ако феновете я харесват повече, ако децата се запалват по тениса заради играчи като мен... Това е напълно достатъчно и ме удовлетворява. Хората ме заговарят и усещам, че ме приемат позитивно, случва се и тук, в Индиън Уелс, докато вървях към корта за тренировка. Приятно е. Искам да съм щастлив, но и хората да са щастливи, когато гледат играта ми. Знам, че няма как всички да ме харесват и ако се опитвам да постигна това, съм обречен.

youtube.com