Дионтей Уайлдър и Тайсън Фюри направиха една от най-вълнуващите битки в тежка категория в последните години, която завърши с равенство. Така американецът Уайлдър запазва титлата си във версия WBC, но ще има реванш.

Първите реакции на експерти бяха, че такъв мач не е виждан от Ленъкс Люис - Виталий Кличко, а това бе преди доста години.

Съдийското решение в края на страхотната битка в Лос Анджелис бе изненадващо, тъй като боят бе изпълнен с решителни моменти, сред които два нокдауна с потърпевш Фюри в 9-ия и 12-ия рунд. Но англичанинът водеше сериозно по точки и категорично изглеждаше по-близо до победата, въпреки двете падания на пода.

Лудият Цигански крал влезе под кожата на съперника си с неподражаемия си стил, игра на моменти без гард и танц по ринга. Но въпреки това по чудо се изправи в последния рунд, когато го намери парният чук на Бронзовия бомбардировач.

Големият мач заслужаваше да завърши с победител, незаивисмо кой от двамата. Съперниците показаха взаимно уважение и приятелство след гонга и сякаш приеха съдийското решение.

Тактиката на Фюри проработи и дори нещо повече - той задаваше темпото и бе по-активният боксьор. Но и двамата имат поводи да се смятат за победители.

Мачът показа двете лица на бокса. Позитивното - невероятното шоу, което представиха двамата и негативното - следването на извънспортни интереси с това съдийско решение.

Снимка: Twitter

Секунди преди да бъдат изпълнени химните на Великобритания и САЩ, бе почетен 41-ия президент на Щатите Джордж Буш-старши, който почина ден по-рано.

Интересна подробност е, че Фюри обръсна голямата си брада преди мача. Претъпканият "Стейпълс Център" се наелектризира при излизането на двамата боксьори.

В първия рунд Уайлдър направи първата по-агресивна атака, а Фюри залагаше на типичните си циркови изпълнения за изнервяне на съперника. И двамата играха без гард в доста от времето и поеха не малко удари в откриващия рунд.

Снимки: AP/БТА

Фюри показваше добра скорост за размерите си, за да избегне силните удари на съперника. След всеки неуспешен опит на американеца, Фюри вдигаше провокативноо ръце, за да го дразни. На няколко пъти сложи показно ръце зад гърба си.

Англичанинът разчиташе на левия си прав в първите рундове, а Уайлдър търсеше крошетата. В четвъртия рунд носът на Фюри отнесе най-силния удар от началото на мача.

Личеше леко изнервяне в Уайлдър, тъй като съперникът му категорично задаваше темпото в първите шест рунда. Американецът не е свикнал да нанася толкова малко удари. В седмия рунд тръгна с най-страховитата си атака от началото на мача, но и тя не доведе до желания успех.

Снимки: AP/БТА

Фюри категорично водеше по рундове и започна да изниква въпроса дали Уайлдър се нуждае от нокаут и в деветия рунд той свали съперника си със серия десен-ляв-десен. Нокдаун! Фюри се изправи и продължи да дразни съперника си. Това обаче бе най-добрият рунд за американеца.

В десетия рунд Фюри вече се чувстваше като прероден. Летеше по ринга и продължаваше да задава темпото. Уайлдър опита атака в края, но англичанинът отново бе твърде бърз. Напротив, американецът отнесе два тежки удара. Лявото му око почти бе затворено.

Снимки: AP/БТА

В 12-ия рунд Уайлдър нанесе нов чук с лявата ръка в главата на Фюри и отново го събори. Англичанинът по чудо се изправи. Никой не очакваше това, влючително американецът. Но Фюри трябваше да оцелее до края. Успя да го направи и само 30 секунди по-късно вкара силен десен и ляв в главата на Уайлдър.

Съдиите решиха: 115-111 за Уайлдър, 114-110 за Фюри и 113-113, като третата карта, фиксирала ремито, е на английският арбитър Фил Едуардс! Свой не посмя да даде титлата във версия WBC на боксьора от Острова.

"Ние сме двама големи бойци, но той падна два пъти и мисля, че трябваше да спечеля", каза Уайлдър.

"Отидох в Германия да се бия с Кличко, дойдох в Америка да се бия с Уайлдър, аз съм истински шампион. Да, паднах два пъти, но аз спечелих този мач! А тук до мен седи вторият най-добър боксьор в тежката категория!", каза Фюри, емоционален и луд, какъвто бе и в боя. После благодари на Деонтей за възможността за мач за титлата.

Двамата остават непобедени (40-0-1 за Уайлдър, 27-0-1 за Фюри).

Последваха традиционните закани пред камерите срещу "общия враг" и непоклатим шампион на тежката категория Антъни Джошуа, наречен от Фюри "страхливец".

Недостатъчно изискан край на един голям боксов мач.

Снимки: AP/БТА