Люис Хамилтън съвсем очаквано изравни рекорда на Михаел Шумахер в неделя, като двамата пилоти вече имат по седем световни титли от Формула 1.

С оглед на последните няколко сезона и тоталната доминация на Хамилтън и "Мерцедес" в този спорт не бе изненада, че някога смятаният за недостижим рекорд на Шуми вече е изравнен.

Разбира се, сравненията между двамата не са от вчера, а след седмата титла на Люис те стават още по-сериозни. Темата "кой е по-велик" отново е на дневен ред, а вече между тях съществува равенство по най-важният показател в спорта.

Когато говорим за пилоти от две различни поколения, е трудно да кажем кой всъщност е по-велик. Естествено, че голяма част от мненията по този въпрос са субективни.

А и винаги може да се появят различни мнения. Вероятно доста фенове на Ф1 биха казали, че митичният Айртон Сена е по-голям от Хамилтън, въпреки четирите им титли разлика в полза на британеца. Може да излязат в този спор и имената на Ален Прост, сър Джаки Стюарт и Хуан Мануел Фанджо.

Но тук ще се концентрираме само върху сравнението между двамата асове с по 7 световни титли.

Въпреки неоспоримия му талант, статутът на звезда и тоталната доминация в последните години, Хамилтън определено не е магнетичната фигура, която генерира масова фенска любов около себе си.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Противоречивият му начин на живот, както и сякаш непрестанното изместване на фокуса от спорта към политиката в изказванията и действията му, по-скоро му носят критики. И донякъде вероятно заради това той не е мегазвезда като Майкъл Джордан, Майк Тайсън, Меси или Роналдо.

Разбира се, по време на най-силните му години, и Шуми не бе тотално положителен герой. Както всеки доминиращ в сферата си спортист, и той имаше сериозна група фенове, които със сигурност не го харесваха. Все пак доста повече бяха тези, които обожаваха Михаел, а и успехите му с най-популярния тим - този на "Ферари", помагаха за това.

Вчера в Истанбул фенове нямаше, както и през почти целия сезон 2020, но в предишни години ясно сме ставали свидетели, че Хамилтън не е любимец на публиката, където и да се състезава. Изключение прави само домашната му "Силвърстоун", а може би при наличието на друг силен британец, това ще се промени.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Макар и шампиони от различни поколения, Люис и Шуми прекараха три сезона като съперници на пистата. След четири години далеч от Формула 1, немският шампион се завърна през 2010-а, за да подкара болида на "Мерцедес".

Днес "сребърните стрели" са без конкуренция и в основата на титлите на Хамилтън, но по времето на Шумахер преди десетилетие не бяха сред основните тимове.

По същото време Хамилтън бе част от "Макларън", вече с една титла зад гърба си (2008) и амбиции за още.

Двамата излязоха един срещу друг в общо 58 старта, като Шуми бе пред Хамилтън само 14 пъти. В 43 случая британецът завършваше пред немската легенда, а в един случай двамата не финишираха.

Разбира се, тук става въпрос за неравна конкуренция заради тогавашната разлика между болидите им.

Именно след повторното отказване на Шумахер през 2013-а, Люис Хамилтън предприе рискованият тогава ход да се присъедини към "Мерцедес" и да повярва в стратегията на тима за развитие. Именно тя изстреля британеца на върха в следващите години.

Шест титли в последните седем сезона, всеки един от които тотално доминиран от болиди на "Мерцедес". Дори и през настоящата година пилотите на "сребърните стрели" спечелиха 13 от 14-те полпозишъна, като и 12 от 14-те състеания.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ако се върнем към петте поредни титли на Шумахер в началото на века, ще видим, че само в три от тях той и неговото "Ферари" са имали подобна доминация.

Първият е през 2001-а, донесла най-убедителната титла на Шуми. Той завършва с 58 точки пред втория. През 2002-ра и 2004-а болидите на Скудерията са недостижими, като не печелят само пет старта.

В останалите две от тези пет поредни титли, Шумахер води битки до края и все срещу финландци. В единия случай това е Мика Хакинен, в другия - Кими Райконен.

Снимки: AP/БТА

Разбира се, когато говорим за драма, няма как да не споменем първата титла на Хамилтън, спечелена с последния старт от сезон 2008, когато с петото си място в Бразилия, британецът изпревари с точка местния любимец Фелипе Маса.

Вече знаем, че Хамилтън задмина Шуми по брой победи. 94 за британеца срещу 91 за немеца. А и тази разлика ще продължи да се увеличава, ако Люис поднови договора си и продължи във Формула 1.

Като процентно съотношение, Хамилтън е спечелил 36% от стартовете си, или всяко трето състезание от своите 264.

Процентът на Шумахер е по-нисък - 30% спечели от неговите 306 старта. Може би, ако не бе направил повторно завръщане, сега този процент щеше да е доста по-впечатляващ. №1 по този показател е петкратният шампион Хуан Мануел Фанджо, който е триумфирал в 47% от състезанията си.

Хамилтън е доста по-категоричен в полпозишъните, където има 97, срещу само 68 за Шуми.

Тук обаче идва компонент в полза на Шуми, който е спечелил доста повече състезания, когато не стартира от водещата позиция. Шумахер е и с предимство в най-бързите обиколки - 77, срещу само 53 за Хамилтън.

Разбира се, в подобен спор не статистиката е най-важна, но все пак е показателна. Хамилтън печели по-често - факт, но пък и с отбор, който тотално доминира и почти няма никаква конкуренция на пистата.

Мнението кой от двамата е по-велик винаги ще бъде субективно и плод повече на фенски пристрастия отколкото на статистка.

Въпросът е дали Хамилтън ще грабне осма титла, с която да застане еднолично на върха във Формула 1?

Поне до появата на следващия голям шампион в този спорт.