Такава история не се чува или чете често. И днес, на 2 април, сме закъсняли само с 21 години и 24 часа да ви я разкажем, въпреки че си остава все така забавна. Ето го вероятно най-култовото футболно театро на деня на майтапа, разигравано някога.

Австрия, Грац, 1999 г. Естествено - 1 април.

Футболът никога не е бил основна тема в града, живеещ в Алпите. Но и двата местни клуба са със своите горди традиции. А ГАК - или Грацер АК 1902, както е пълното му име, се е засилил да се мери с отборите от Виена и Залцбург, които доминират в австрийския футбол.

Треньор е Клаус Аугенталер, германската легенда на Байерн, световен шампион от 1990 г. с Бундестима като играч. Отборът върви на трето място - тоест добре, а на 2 април го чака градското дерби с Щурм.

В паралелен свят, германският комик Хапе Керкелинг, който вече е много популярен в страната си с шоуто "Светът се смее", има идея. И заедно с канала Sat 1 се заема да я осъществи.

Embed from Getty Images

"Странно, но в този ден преди дербито ни събраха на тренировка по обяд в 12, а не в традиционния час - 15 часа", разказва десният защитник от отбора тогава Грегор Пьошер.

Из града плъзва слух, че Аугенталер е подал оставка 24 часа преди дербито!

"Това бе шок за всички в отбора - казва Пьошер. - Бяхме сигурни, че Ауге ще е дълго време на поста, защото имаше проект как да направи ГАК един от водещите отбори в Австрия. Вървяхме трети в класирането, на следващия ден ни чакаше голямото градско дерби... Беше страшно изненадващо и абсурдно да си тръгне. Отивахме към тренировъчния терен, но не го вярвахме."

В това време на стадиона на ГАК вече има десетки журналисти, и то не само от Грац. Аугенталер, който е известен със суровия си нрав и това, че рядко дори се усмихва, камо ли да пуска шеги, стегнато обяснява:

"Получих оферта от отбор, който е сред водещите Европа. Не можах да я откажа и напускам. Отборът е от Франция, но нямам право все още да го назова..."

Пълен шок.

Президентът Петер Светиц обаче, който седи до Ауге, казва добрата новина - клубът бързо е реагирал и вече има заместник, тъкмо навреме за дербито.

Това е третият човек на масата за брифинга. Някакъв тип с мустак, с пурета в устата и доста странен... Представя го президентът - това е литовецът Албертас Климавичус, който е водил отбора на Екрана Паневешус в родината му. Новият наставник е дошъл със съпругата си - гримирана напоително блондинка в палто от леопардова кожа. Журналистите държат здраво ченетата си, за да не паднат от видяното и чутото на пресконференцията.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Това са всъщност комикът Керкелинг и една от неговите сътруднички от предаването, но така дегизирани, че никой не ги познава.

Идва и първият въпрос към новия треньор: "Как смята, че ще успее да мобилизира отбора за дербито след такъв шок?"

Той отвръща философски на немски със силен акцент:

"В Литва имаме поговорка: След като петелът е убит, кокошката все още може да снася яйца, нали? По този въпрос, мисля изчерпвам всичко."

След което Климавичус/Керкелинг се впуска в размишления. Загатва, че нападателят Игор Памич досега е бил пускан на грешна позиция на терена. А той е рекорден трансфер, който е критикуван, защото още не е вкарал гол за новия си клуб след януарския трансфер. И новият треньор не го жали:

"Той обича бързите коли, има скъпа спортна такава, но краката му на терена са бавни". Журналистите гледат и немеят.

Нещата стават абсурдни - "литовецът" казва, че е много доволен от факта, че в съблекалните на стадиона и на тренировъчната база, има душове с топла вода. "В бившия ми клуб имаше само студена", изстрелва той.

Embed from Getty Images

Накрая се изправя и запява литовска песен, като казва на репортерите, че това е футболният химн на неговата страна и с него ще надъха играчите за дербито.

Всички са в пълен потрес, добре, че са седнали на столове и никой не припада. Но новината вече е изтекла през АРА - Австрийската прес агенция, та вестниците подготвят сензационните си материали.

За десерт на този неописуем брифинг, "съпругата на треньора" запява руския химн, който вече е разпознат от някои журналисти и те са скандализирани. Гледат, мигат и опитват да си съберат мислите за дописките, които им предстои да пишат.

В това време Аугенталер едва се сдържа да не прихне. Но успява. Гледа встрани и опитва да остане сериозен на фона на цялото това шоу. Когато "заместникът му" запява, Ауге става и излиза - няма да може да се удържи да не се разхили.

По същото време играчите вече са разбрали и са в пълно недоумение.

"Името на новия треньор не ми говореше нищо - признава съвсем логично Гернот Сик, полузащитник от тима. - Видя ми се странно, че беше с риза под анцуга, с който излезе за тренировката. Такова нещо не бях виждал."

Климавичус нарежда на играчите да тичат в кръгове, да се търкалят по тревата и други странни упражнения. Но - нов треньор, можеш ли да противоречиш?

"Това бяха занимания, които сме правили в детските отбори - спомня си Пьошер. - Но колкото и да бяхме изненадани, всички ги правихме. Не задавахме въпроси. Всеки искаше да играе на другия ден в дербито, така че - действаш както каже треньорът."

Но литовското треньорско чудо продължава да влудява играчите. Той пресолява манджата със странностите и нарежда упражнение, при което нападателите си държат носа стиснат с ръце около пет секунди, след което се завъртат рязко около остта си и стрелят към вратата.

"За баланс, това е упражнение за космонавти", обяснява.

Един от атакуващите играчи - Енрико Кулович, не издържа и се развиква, като споменава думата "идиотско". Треньорът му се сопва, а останалите гледат напълно невярващи.

След още 10 минути вратарят Франц Алмер вече е сигурен, че нещо не е наред. "Можеш да целунеш задника ми", крясва в лицето на треньора, сочейки му точно къде и какво визира като анатомична част от тялото си. След което си тръгва от тренировъчното игрище. Последват го останалите, вече усещайки, че всичко това е някаква подигравка.

Треньорът седи и се хили на празното игрище, сниман от Sat 1.

Embed from Getty Images

В съблекалнята футболистите са твърде гневни, за да се засмеят веднага на майтапа. След няколко минути обаче виждат забавната страна, когато и смеещият се Аугенталер влиза при тях. Свалилият вече дегизировката си Хапе също е там и е разпознат, някои в Австрия са гледали предаванията му.

След това Аугенталер извежда тима за истинска тренировка и настроението е доста добро, играчите се смеят и забавляват със случилото се

Не им е смешно на доста от журналистите, защото агенция АРА (Австрийската прес агенция) е предала новината. "Нов треньор, Аугенталер хвърля оставка, идва литовец... "

И се оказва, че цялата страна се е вързала на един първоаприлски майтап. Няма силата на интернет, та сайтовете за минути да отрекат.

"Нормално беше да са бесни - спомня си Фолкер Шили, който работи във в. "Кронен Зайтунг" по това време. Той е приятел на комика и единствен знае предварително за първоаприлския номер. - Все пак това е като да предадеш, че някой е починал, а човекът да си е жив и здрав. Бяха доста обидени хората от националната прес агенция."

Ролята на Шили е да се яви на пресконференцията и да зададе първите въпроси, за да са сигурни колегите му, че всичко това е реално и наистина се случва.

"В наши дни отваряш Google на телефона си и след 30 секунди знаеш, че такъв човек няма - казва журналистът. - Това бяха други времена обаче."

Преди да се насочи към ГАК, комикът опитва да преговаря с клубове от Германия, и то мащабни - Байерн, Мюнхен 1860 и Унтерхахинг. Но те не желаят да участват, а и Хапе преценява, че в страната го познават твърде добре, няма да се получи ефектът и бързо ще разконспирират цялата работа.

"Германските клубове не искаха такава лека популярност - разказва самият Аугенталер. - Стори им се несериозно. Аз обаче се съгласих, защото исках да вдигна настроението в отбора, макар и по странен начин. Знаех, че ако паднем на другия ден в дербито, ще ни побъркат от критики и няма да ни жалят."

Президентът Светиц също е фен на идеята и я приема - за да повиши популярността на клуба, да се чуе и пише за него. Част от стратегията му да направи ГАК водещ отбор в страната.

Подготовката на сцената започва ден преди да се случи. Аугенталер и Хапе Керкелинт се срещат в Хотел "Европа" в Грац вечерта преди театрото. "Той си беше влязъл в ролята, представи ми се на руски - спомня си легендарният играч и треньор. - Репетираше и фрази, които да каже на футболистите на тренировката. Предимството беше, че в Австрия не бе чак толкова популярен, в Германия бързо щяха да ни разкрият."

Embed from Getty Images

И за край на историята - на 2 април 1999 г. ГАК бие в дербито Щурм с 1:0, като голът вкарва именно Памич. Критиките на комика Хапе за бавните му крака, явно са право в целта и хърватинът бележи първото си попадение за отбора точно, когато трябва.

И така цялата история остава само в позитивната си, смешна страна. Ако резултатът в дербито бе друг обаче... Кой знае дали щеше да е така?

P.S. - Само за справка - профил с името на Албертас Климавичус и до днес е активен в Туитър, като в него се появяват редовно шеговити публикации не само на футболна тема.