Загубата в Москва от Русия със 73:77 остави баскетболистите на България и нас с усещането за пропусната възможност.

Не само за паметен успех на игрището на един от най-големите отбори в Европа, но и в дългосрочен план - стратегически в надбягването на квалификациите за Световното първенство.

Каква е ситуацията за България и какви са шансовете ни за класиране на шампионата в Китай догодина?

В група К, където са нашите, има шест отбора. На Световното първенство отиват първите три, а в момента България е на пето място.

Точките ни са 11, като ни дели само една от третия Русия и четвъртия Финландия.

Чехия вече се класира за Мондиала, въпреки че е на второ място в групата заради сложен регламент, включващ преките двубои от първите пресявки.

Така местата за финалите остават две.

Предстоят ни четири срещи:

30 ноември - срещу Босна и Херцеговина (домакин)

3 декември - срещу Франция (гост)

21 февруари 2019 г. - срещу Русия (домакин)

24 февруари 2019 г. - срещу Босна и Херцеговина (гост).

Разбира се, най-добрият вариант е да спечелим и четирите мача, което изглежда много трудно. Три успеха и едно поражение ще ни дадат 7 т. (при загуба се взима една) и също можем да се надяваме на въртележка и чудо, ще имаме 18 пункта.

Такъв вариант минава през задължителен успех над руснаците, които обаче трябва да загубят още поне веднъж в оставащите им двубои (два с Финландия, както и с класиралите се чехи).

Едновременно с това финландците трябва да загубят поне два пъти, като най-добрият вариант за нас е да разменят победи със Сборная (ноември и февруари), като загубят от Босна или Франция в добавка.

Снимка: БФ Баскетбол

Сложни сметки. Шансовете ни са сериозни само, ако победим четири пъти.

Тогава, с 19 точки, можеда се стигне до равновесие с руснаците, ако те са спечелили трите си мача извън този с нас. И ще се гледа прекият баланс (сега е -4 за тях от двубоя в неделя), тоест - ще е важно с каква разлика сме ги победили.

Изглежда твърде сложно и трудно да спечелим и четирите двубоя, особено при задължителното уточнение, че за срещите през ноември и декември ще бъдем без Александър Везенков и Дий Бост, които са най-ключовите ни играчи.

Отборите от Евролигата няма да освобождават своите баскетболисти за националните тимове, а двамата играят в Олимпиакос и Химки, съответно.

И все пак - теоретично още сме в играта.

Бихме Франция, който е най-силният тим в групата. Защо да не се надяваме?