Да бъдеш играч, който не звезда в НБА, не е лесна работа. Баскетболистите, които са по-назад в ротацията на отборите от най-доброто баскетболно първенство в света, често се борят със зъби и нокти за това да се задържат в елита, редовно попадат в трансферни сделки, в които нямат особено голямо желание да бъдат, но просто се налага, за да бъдат изравнени заплатите. Често остават извън светлината на прожекторите, ако разбира се не играят в някой от отборите от големите пазари - двата клуба от Лос Анджелис, Голдън Стейт, Ню Йорк или Чикаго.

Да, доста от тях печелят титлата, но имената им не се споменават кой знае колко, защото мнозина ги смятат за просто “пълнеж”. 

В категорията на баскетболистите, които не са постоянно в центъра на вниманието, но са оставили своята следа в НБА, със сигурност попада Иман Шъмпърт. 31-годишният гард премина през Ню Йорк, Кливланд, Сакраменто, Хюстън и за последно Бруклин, но в момента е без отбор. 

Във визитката му фигурира място в символичния най-добър отбор на новаците от дебютния му сезон в НБА, както и титла с Кливланд и ЛеБрон Джеймс през 2016 година. А отскоро и друг трофей - този на танцова звезда от риалити форма “Танцувай със звездите”.

От началото на сезон 2019/2020 досега Шъмпърт има изиграни едва 15 мача в НБА, но пък за сметка на това направи нещо, което легендарните Карийм Абдул-Джабар и Клайд Дрекслър не успяха. Да спечели сърцата и гласовете на феновете с уменията си… на танцьор.

196-сантиметровият баскетболист категорично впечатли всички с представянето си в шоуто, където си партнираше с Даниела Пашкова. Иман влезе в предаването с все пак някакъв опит в танците и музиката, защото съпругата му Тиана Тейлър е певица и той на няколко пъти е участвал в нейни клипове, а също така признава, че като малък е обичал да си танцува под музикален съпровод у дома.

Снимка: Getty Images

Но пред милиони погледи в национален ефир? Това е нещо съвсем различно. Да, Шъмпърт е свикнал да бъде гледан от толкова много хора, но в ролята си на баскетболист, нещо, което е правил през целия си съзнателен живот.

Първият му танц не бе особено успешен и той и партньорката му получиха оценка от 21 точки (от общо 40 възможни) за изпълнението си на джайв, като това им отреди предпоследно място в класирането след този кръг.

В следващите изпълнения обаче прогресът бе очевиден - баскетболистът и партньорката му не бяха елиминирани при първата възможнсот във втората седмица, когато за изпълнението си на румба събраха 27 точки, а седмица по-късно събраха 19 точки със своето танго.

Последваха две поредни предавания с резултат от 30 или повече точки, а в един момент двамата събраха максимума от 40 със съвременния си танц в шестата седмица, като на по-късен етап стигнаха и до полуфиналите, а във финала отново получиха 40 точки, след като на няколко пъти бяха на крачка от отпадане по пътя до триумфа. 

Гласовете на публиката решиха всичко в тяхна полза, а Шъмпърт се превърна в първият играч от НБА, който вече е и танцувален шампион.

Нещо, което не успяха да направят колосални фигури като Клайд Дрекслър и Карийм Абдул-Джабар, които имат далеч по-впечатляващи кариери от Иман. Дрекслър завърши осми през 2007 година, а през 2018 година Карийм се включи за кратко в шоуто, макар да бе на 71 години!

Други баскетболисти, участвали в култовото шоу, включват Рик Фокс, Рон Артест, Дерек Фишър, Чарлс Оукли и Ламар Одъм.

Така Иман Шъмпърт е шампион на НБА и официално - крал на танците в Лигата, където все още се надява да се върне, защото е само на 31 години. Иска да сбъдне детската си мечта да играе за отбора от родния си град Чикаго.

“Булс бяха една от причините да започна да се занимавам с баскетбол. Това си остава моя мечта. Помня, че като бях малко момченце, сам си казвах, че трябва да играя за тях един ден”, връща се назад във времето танцувалният и баскетболен шампион.

“Биковете” поне към момента не бързат да изпратят оферта на Шъмпърт, но той показа, че със сигурност може да се справя добре и извън баскетболния терен.