Само девет имена в историята на леката атлетика са печелили комбинацията от всички световни титли на ниво юноши, младежи и мъже/жени, плюс Олимпийска и европейска такава.

Това е отбраната група принцове и принцеси на спорта, който наричат Кралица на олимпийското семейство.

Сред тях е една кавказка красавица със скандална слава, но и огромна визитка на суперуспешен спортист. Елена Исинбаева днес навършва 40 години и е няма по-добър повод да поговорим за нея.

На 3 юни 1982 г. във Волгоград се появява дъщерята на водопроводчика Гаджи Гаджиевич Исинбаев - от Кавказ, от общността на табасараните, която населява северните части на областта. Елена Исинбаева има красивите очи на руската си майка, но чертите и суровия характер на таткото.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ НА ИСИНБАЕВА>>>

Снимка: Getty Images

Тренира спортна гимнастика и това е нейната мечта. На 12 г. за първи път чува, че е "твърде едра" за този спорт. А на 15 вече е висока 170 сантиметра, което я вади от всякаква възможност да остане в гимнастиката. Любопитно е, че тя не достига прогнозираните тогава 177-178 см, а остава 1.74. Но... пътят вече е променен.

Леката атлетика и в частност овчарският скок са този нов път. Толкова атлетична, гъвкава и пъргава, че бързо виждат в нея суперталант. Началото не е като на звезда, първите състезания са трудни. Късното влизане в спорта прави разликата между нея и онези състезателки, които от години ходят по състезания в атлетиката и познават обстановката. Тя скача отлично на тренировка, но на големите форуми за девойки се проваля и остава далеч от медалите.

Това се променя на 17, когато става световна шампионка в тази възраст на първенството в Атина, а година по-късно печели и Младежкото световно в Сидни. Причината - според самата нея - е новото самочувствие, придобито от промяната в личния живот. Заживява сама в Москва, среща първия си сериозен приятел, поема далеч повече отговорности и вече излиза на състезанията без капка притеснение. Нещо, което през годините става запазена марка - Исинбаева не знае що е напрежение.

Първият световен рекорд пада през 2003-а, месец след 21-вия рожден ден на Елена. Скача 4.82 м в Бирмингам. През същата година за последен път се състезава във възрастите под 23 г. От 2004-а е сред жените, в голямата игра. И как влиза там само!

Печели злато на Световното в зала, Олимпиадата в Атина и Финалите на "Златната лига" в Монте Карло. В следващите три години неизменно печели по три златни медала, като взима още световна титла на открито, европейска, както и световна купа в Гърция през 2006 г. Пълен хегемон. 

През 2008-ма в Пекин отново е на Олимп с второ злато на най-високия форум. Доминацията продължава до 2013-а, когато идва последното злато на Световното в Москва. Изпуска титлата в Лондон на третата си Олимпиада, когато остава с бронз.

Снимка: Getty Images

Олимпийски титли - 2. Световни - 3 на открито, 4 в зала. Европейска - една. Шампионка на планетата за девойки, младежи, до 23 г... Подобрява 17 пъти световния рекорд, като стига до 5.06 м. 

Дотук със спортните постижения, че отиваме към глава от "Под игото" на Вазов, ако продължим.

Нейната история се писа и извън стадионите за лека атлетика. В заглавия, в които никога не бягаше от скандала, нито от политическите си възгледи.

Омъжи се за копиехвъргача Никита Петинов през 2014-а, малко преди да се роди дъщеря им Ева. Той бе поне десетото известно име, с което я свързваха през годините като партньор в личния живот. Има и едно на политик, макар да бе отхвърлено с насмешка от нея самата - Владимир Путин. Но, едно е сигурно - той има нейната пълна подкрепа.

Има трима руски спортисти, които в последните 5 години най-открито подкрепиха т.нар. "Отбор на Путин" - публични личности в страната, пропаганадиращи политика про-Кремъл по света. Александър Овечкин, суперзвездата в хокея. Сергей Карякин - гросмайстор, стигнал до мач за световната титла, а сега изваден от претендентския турнир за нея заради твърдата му позиция про-Путин след инвазията в Украйна. И Исинбаева.

През 2014-а тя прие да носи олимпийския огън по пътя му към стадиона в Сочи, преди откриването на зимните игри. Нищо, че бе в напреднала бременност. Седеше до Путин, говореше си приятелски с него, снимаше се на церемониите. И от тогава позицията и никога не се измени.

Снимка: Getty Images

Скочи стръвно и яростно срещу санкциите, наложени на руските атлети след мащабния допинг скандал от 2015 г., когато те бяха извадени от календарите на някои спортове, а в други - принудени да се състезават без флаг и химн. "Това е обидно, жалко и откровена пропаганда", каза тогава. Наказанието практически я извади от игрите Рио 2016, а в същата година тя оглави Антидопинговата комисия на Русия след реформите в нея.

Добавяме, че смело се обяви срещу това гейовете в спорта да обявяват открито сексуалната си ориентация, а нейното изказване предизвика буря в медиите през 2013-а. Но тя никога не е бягала от скандала. Нито пък се е извинявала. Кавказкото в нея не позволява да бъде дипломатична или политически коректна.

Остана си автентична, независимо дали всички я харесват или не.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ НА ИСИНБАЕВА>>>

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images