Гари Каспаров завинаги ще бъде помнен като тринадсетият световен шампион по шахмат. Роденият в Баку руски гросмайстор се нарежда до фигури като Михаил Ботвиник, Михаил Тал, Тигран Петросян, Борис Спаски, Боби Фишер и Анатоли Карпов - все играчи, които са оставили своите ярки следи в интелектуалния спорт

Но сега шахът е просто част от визитката на Гари Кимович Каспаров, който в последните десетилетия има друга роля. И тя е далеч от шахматната дъска. 

Рекордьорът по прекарани седмици като №1 в света (255) в момента е ръководител на фондация “Човешки права”, а най-отдаден е в битката си срещу руския държавен глава Владимир Путин. Каспаров години наред е един от най-големите критици на президента на Русия.

През 2008 година дори бе готов да се кандидатира за поста на Владимир Владимирович, но проблеми по време на кампанията му го спряха.

Сега, когато Русия започна “специална военна операция” в Украйна, Каспаров отново е изключително интересен събеседник. 

“Ако се вслушате в думите на самия Путин, то ще разберете за какво става въпрос. Говорим за човек, който заявява, че няма такова нещо като “бивш агент на КГБ”. И същият този човек повтаря без да спира, че разпадането на СССР е най-голямата геополотическа катастрофа на ХХ век. Отдавна бях наясно, че независимите страни-съседки на Русия са в опасност, но сега и всички руснаци разбраха това”, разказва легендарният шахматист.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Той напусна Русия през 2011 година, когато открито заяви, че след започналите масови протести срещу властта, изпитва страх за сигурността както на себе си, така и на семейството си.

През 2015 година Каспаров издаде цяла книга по темата “Путин”, озаглавена “Зимата идва: Защо Владимир Путин и враговете на свободния свят трябв да бъдат спрени”.

“Предвидих инвазията в Украйна в статия за Wall Street Journal преди много години”, спомня си той и продължава да говори по любимата си тема.

“По високите етажи на властта в Русия цари страх, че военна загуба на Путин ще доведе до край на диктатурата му и евентуално край на Русия в днешния ѝ вид”, смята легендата.

Говорейки за репресия и цензура, налагани от режима на Путин, Гари определено знае за какво става дума. Преди десетина години официалният му уебсайт бе блокиран, защото изрази мнение, че Крим е украински и се обяви против анексирането на полуострова.

Гросмайсторът не пропусна да говори и за това как САЩ също са намесени в случващото се на украинска територия.

“Нека не забравяме, че през 1994 година САЩ натисна Украйна да се откаже от ядрените си оръжия. А сега американските високопоставени генерали, както и директорът на ЦРУ, тръбяха, че Киев ще падне за 96 часа. Сегашната държавна администрация в Щатите няма никаква идея как да работи с Украйна. Блокира достъпа на страната до модерни оръжия” уверен е Каспаров.

Критиките му не подминаха и Европейския съюз.

“Това не са просто мои разсъждения, а факти. От началото на войната ЕС предлага на Украйна помощ за малко повече от $1 милиард. Или 1 милиард евро. А успоредно с това Европа плаща на Русия за газ и гориво повече от 35 милиард евро. Европа продължава да финансира военната машина на Путин”, заяви той.

Каспаров обобщи цялостната ситуация, отчитайки, че ако Русия продължи да няма напредък във войната, то близките на Путин ще потърсят изкупителна жертва. Която е твърде вероятно да се казва именно Владимир Владимирович Путин.

“Винаги диктаторът трябва да бъде обвиняван за провалите”, лаконично завършва легендата.

Снимка: Getty Images