Горан Иванишевич зачеркна темата с това кой е най-великият в историята на тениса - толкова любима на медии и експерти от години. Тримата големи - Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович, са равни по титли от Шлема с по 20, а от близо две десетилетия те просто са поробили професионалната игра при мъжете.

Останалите се опитват да счупят оковите на исполините, но никак не им се получава.

След титлата на "Уимбълдън" в неделя обаче, световният №1 Джокович вече води пред останалите двама в класацията по т.нар. Големи трофеи. Така ги категоризираме не ние, а ATP - организацията, ръководеща тура на професионалните тенисисти. Включва там турнирите от Шлема, Мастърс сериите, Олимпиадата и Финалния турнир в края на всяка година.

Новак е спечелил 20 титли в Големия шлем, 5 Финални надпревари, 36 Мастърса и общо е с 61 приза.

Втори е Рафа Надал 20 титли в Шлема, 1 олимпийска, 36 от Мастърс надпревари и общо 57.

Роджър Федерер изостава - 20 в Шлема, 6 Финални, 28 от сериите 1000 (Мастърс) - 54.

 

"За мен този дебат е приключил - каза Иванишевич, треньорът на Новак Джокович, след като се израдва мощно на победата му над Матео Беретини във финала в неделя. - Естествено, всеки си харесва някой от тях тримата, защото те са просто нереално добри, свръхестествени. Има за какво да си фен на всеки един от тях. За някои Роджър, за други Рафа, за трети - Ноле, е номер едно в историята.

За мен няма съмнение кой е, и то не, защото съм част от щаба му. Нищо не може да ме убеди, че има по-голям от Новак. Той е единственият, който не се огъна през годините и показва убийствено постоянство. И още нещо - ако спечели US Open наесен, мисля че е излишно повече да коментираме. За мен и сега няма дебат, но тогава вече всичко ще е кристално ясно.

Надал ще се бори още за върха. Той има силите, докато мисля, че Роджър вече е на ръба им. Но няма да мине Ноле. Няма начин."

Самият сърбин обяви смразяващо за конкурентите, че се намира в най-доброто си състояние в цялата кариера. Също така - че изобщо не се чувства стар, нито пък уморен. Напротив - кипи от енергия и амбиция и вижда още "немалко години пред себе си". Новак е на 34, но това звучи плашещо.

Иванишевич пък разкри, че още не е решено дали Джокович ще играе на олимпийския турнир в Токио и определи шансовете това да се случи като "50-50".