Владимир Илиев пренаписа историята на българския биатлон със сребърен медал от индивидуалната дисциплина (20 км) на Световното първенство в Йостерсунд.

Постижението няма аналог за нашия биатлон. Никога не сме имали мъж медалист на шампионат на планетата, а българинът направи състезанието на живота си. Това е най-великото ни постижение.

Освен че допусна само една грешка в четирите стрелби, Илиев бяга дори по-бързо по първите три обиколки от шампиона Арнд Пайфер (Германия).

Източник: biathlonworld

Българинът сгреши само веднъж на втората си стрелба на прав и завърши на 1:08.7 минута от победителя Пайфер, който върна титлата на Германия 10 години след последната за страната в тази дисциплина. Тогава Свен Фишер я завоюва.

Снимка: AP/БТА

Пайфер завърши без нито една грешка в стрелбата и измина дистанцията от 20 км за 52:42.4 минути. Бронзът е за Тарей Бьо, който остана трети само на четири стотни зад българина!

Норвежецът на 20 февруари стана европейски вицешампион след победителя Красимир Анев, а сега загуби и от Владо Илиев в битката за среброто. Ще сънува кошмари с българско участие! Владимир си направи мечтания подарък за 32-ия си рожден ден, който е на 17 март. Съдбата най-после му намигна след редица ключови пропуски в заключителните моменти на състезания, в които бе близо до голям успех.

Снимка: AP/БТА

"Все още не мога да осъзная какво се случва, но със сигурност съм много добре. След пропуска останах уверен, че класирането ми ще е добро. За последната обиколка ми остана много малко енергия. Бе много тежко. В края бе трудно за всички заради състоянието на пистата", бяха първите думи на Илиев пред колегите от Евроспорт.

Димитър Герджиков в Йостерсунд

Снимка: БТА

"Не очаквахме този медал. Много добре тръгна състезанието за Владо, а след последната стрелба всички се надявахме. Беше му много тежко по финалната обиколка, но успя. Това е първият медал в мъжкия биатлон за България. Всички сме много щастливи", коментира пред Dir.bg президентът на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска.

Състезанието като цяло бе страхотно за нашите, които бяха много силни на стрелбата. Димитър Герджиков също направи най-доброто състезание в живота си с една грешка в стрелбата - 21-о място! Краси Анев остана 27-и с две грешки на стрелбата.

"Малко изненадващо идва този медал, но беше въпрос на време Владимир да направи такава стрелба. При него при добра стрелба шансовете винаги са близо до медала. Много е хубаво, че направи този резултат след такъв тежък сезон, в който тръгна неубедително и не му се получаваше стрелбата. Получи му се където трябва. Това ще му даде повече самочувствие.

Снимка: AP/БТА

Целият отбор е в добра форма. Един голям поклон пред всички, които правят чудеса в момента. Имаме европейски вицешампион в лицето на Анев и Митко Герджиков, който направи страхотен старт днес. Просто уникално!, заяви развълнуваната олимпийска медалистка Ирина Никулчина пред нашата медия.

Олимпийският шампион в тази дисциплина и бъдещ носител на Световната купа - Йоханес Тингес Бьо, се провали в това състезание, правейки три грешки и финиширайки едва на девета позиция.

Иначе шестицата в това историческо за България състезание допълниха Себастиан Самуелсон (Швеция), Лукас Хофер (Италия) и Симон Дестьо (Франция).