Сезон 2018 във "Формула 1" приключи преди седмица. Надпреварата изпрати пореден вълнуващ сезон, в който Люис Хамилтън напълно заслужено грабна петата си световна титла.

Спортът на високите скорости обаче отново не мина без катастрофи. Някои от тях зрелищни, други леки, трети комични. 

За щастие след всички тях пилотите бяха невредими, което само показва колко високо е нивото на защита на болидите в днешно време.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ С АТРАКТИВНИ КАДРИ ОТ КАТАСТРОФИ ТУК >>>

Някои пилоти в миналото обаче нямаха този късмет. Разбира се, най-запомнящ се е фаталният инцидент с бразилския шампион Айртон Сена. 

През 1994-а Сена се блъска в бетонна стена на "Имола" и умира няколко часа по-късно в болницата.

Списъкът на топ катастрофите няма как да премине и без Ники Лауда. Австриецът изпусна контролна на своето Ферари на "Нюрбургринг", удари се в предпазните заграждения, а болидът му избухна в пламъци. 

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ С АТРАКТИВНИ КАДРИ ОТ КАТАСТРОФИ ТУК >>>

Лауда бе изваден и оцеля като по чудо след множеството изгаряния.

Паметен е и фаталният инцидент на Жил Вилньов на "Спа". През 1982-а той претърпя тежък инцидент, след който изхвърча на десетки метри от болида си. За съжаление канадският пилот почина часове по-късно в болницата.

През този сезон най-зрелищната дойде в последния старт - в Абу Даби. Тогава Нико Хулкенберг излетя след контакт с Ромейн Грожан.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ С АТРАКТИВНИ КАДРИ ОТ КАТАСТРОФИ ТУК >>>

Реното на германеца се превъртя няколко пъти и се спря в предпазните заграждения, но наобратно. Болидът дори избухна в пламъци, но за щастие всичко се размина без пострадали.