Павел Колев ще получи голяма власт в Левски след 1 януари, когато ще стане изпълнителен директор на клуба.

Досега бившият журналист от вестник "24 часа" бе заместник-изпълнителен директор на БФС, а основните му функции бяха свързани с международната дейност на централата.

43-годишният бъдещ началник в Левски никога не е крил пристрастията си към "сините".

Като част от един от големите вестници в България за цели 13 години, той следеше отбора в периода на успехите, постигнати с Наско Сираков и Станимир Стоилов - в средата на миналото десетилетие. Колев и до днес е в отлични отношения с двамата, като преди години бе автор и на биографичната книга за Сираков - "Единакът".

Възпитаник на НГДЕК "Константин-Кирил Философ" в София, той е и специализант по програмата за Футболен мениджмънт в Лозана, а през тази година се дипломира и по Образователната програма на УЕФА - MESGO (магистратура по управление на европейския спорт).

Отлично познава структурите на футболната администрация у нас и в Европа, а и тенденциите в управлението на играта - частта, която остава скрита зад мачовете на терена. С основни заслуги за организацията на Евро 2015 за юноши у нас, което получи високи оценки от УЕФА.

Неговата поява в Левски е напълно нов момент за клуба, който досега имаше само едно звено (и един човек) между спортно-техническия щаб и собственика - Красимир Иванов, който е финансов експерт, но не и човек с познания във футболната материя и структури.

С Павел Колев на "Герена" се завръща под някаква форма (макар и не физически и с пост) Сираков, тъй като влиянието на Наско върху възгледите на Колев определено е сериозно. Без съмнение, съвети и идеи на най-успешния директор на Левски ще стигат до клуба чрез новия силен човек в него.

В обозримо бъдеще съвсем очакван ход би бил и връщането в любимия клуб на Станимир Стоилов като треньор. Вероятно такъв сценарий Левски може да дочака след края на сезона или след година, ако през есента на 2019-а селекционерът на Казахстан не е постигнал сериозни резултати с тима в квалификациите за Евро 2020. Изкушението за Мъри да работи отново в Левски, където постигна много, но не успя да доразвие плановете си, е голямо.

А при тандем Стоилов-Колев (с идеите на Сираков), клубът определено тръгва по пътя, чертан в периода 2003-2007 г., когато отборът бе изграден основно върху български играчи и голям брой собтвени кадри. Инвестициите бяха в базата, терените и школата, а не в скъпи легионери.

Точно въпросът с парите, както и цялостното състояние на клуба откъм финансиране, е основен. Левски има проблеми от години, а дълговете надхвърлят 20 милиона лева. Очаква се и тук да има сериозни положителни промени, като е вероятна и смяна на собствеността или поне намеса на един нов голям инвеститор.

Двете имена, които се спрягат за това да поемат голямата финансова тежест, са на Валентин Златев и Васил Божков.