До началото на Световното първенство в Катар остава година и два дни, а повече от половината места все още са свободни.

Към този момент 13 страни имат сигурни места на Мондиала, а през март и юни следващата година ще видим оща доста решителни битки, които ще излъчат останалите 19 участници на първенството.

Освен домакина Катар, към днешна дата сигурни места на Мондиала имат десетте победителя от квалификационните групи в Европа, както и двата колоса на южноамериканския футбол - Бразилия и Аржентина.

Но ето както предстои във всеки един от континентите и кои може да са останалите участници на Мондиала.

Европа:

Тук вече е ясно, че Германия, Франция, Англия, Испания, Нидерландия, Белгия, Дания, Хърватия, Сърбия и Швейцария ще бъдат част от Световното първенство.

През март ще бъдат разпределени и останалите 3 квоти, в битка за които влизат 12 тима.

На 26 ноември специален жребий ще разпредели тези 12 тима в три минитурнира. Тези минитурнири ще се състоят от два полуфинала и финал, като победителят печели билет за Катар.

На база представянето си в групите, 12-те тима са разделени на поставени и непоставени, като предимството на поставените е, че ще бъдат домакини в полуфиналния сблъсък.

Жребий пък ще определи победителят от коя полуфинална двойка ще домакинства финала, а единственото условие е, че Русия и Украйна няма как да са в един и същ минитурнир поради политически причини.

Поставени: Португалия, Шотландия, Италия, Русия, Швеция и Уелс

Непоставени: Турция, Полша, Северна Македония, Украйна, Австрия и Чехия

Снимка: Getty images

Южна Америка:

Тук по традиция няма отделни групи, баражи и допълнителни усложнения. Всичките 10 тима са в една група и играч общо 18 мача, като до този момент са изминали 14 кръга.

Последните четири двубоя ще се изиграят през последната седмица на януари и на март, като до този момент е ясно, че Бразилия и Аржентина със сигурност се класират на Световното.

Въпросителната е кои два тима ще заемат третата и четвъртата позиция, също даващи директни билети за Катар, както и петата позиция, която осигурява бараж срещу представител на друга конфедерация.

Към момента класирането е следното: Бразилия 35т. Аржентина 29т. Еквадор 23т. Колумбия 17т. Перу 17т. Чили 16т. Уругвай 16т. Боливия 15т. Парагвай 13т. Венецуела 7т.

Най-близо до класирането изглежда отборът на Еквадор, но не трябва да забравяме, че в програмата си той има два мача с Бразилия и Аржентина, от които е твърде вероятно да остане с празни ръце.

След това виждаме един абсолютно непредвидим сценарий, където пет отбора са събрани в две точки, а три от тях ще останат с празни ръце.

Колумбия, Перу, Чили, Уругвай и Боливия се изправят в напълно непредвидима битка, която може би ще се реши не просто от една точка, а от един вкаран или допуснат гол повече.

Със сигурност заключителните четири кръга в тази зона ще ни предложат невероятно драматични сблъсъци, а знаем каква е страстта към футбол в Южна Америка и какво означава за всяка една от тези нации мястото на Мондиала.

Снимка: AP/БТА

Северна Америка:

Тук квалификациите са в заключителната си фаза, която представлява група от 8 отбора, в която те трябва да изиграят обо 14 кръга.

До този момент са изиграни по 8 мача от всеки тим, а в края на януари и края на март в рамките на по една седмица ще се изиграят по три мача, с които се слага край на борбата в тази конфедерация.

Първите три тима в групата отиват директно в Катар, а четвъртият ще бъде част от междуконтиненталните баражи.

На този етап класирането изглежда така: Канада 16т. САЩ 15т. Мексико 14т. Панама 14т. Коста Рика 9т. Ямайка 7т. Ел Салвадор 6т. Хондурас 3т.

Първите четири тима се открояват над останалите и изглежда, че именно те ще разпределят квотите за Мондиала. Те са събрани само през две точки, като трите големи страни в лицето на Канада, САЩ и Мексико изглеждат фаворити да завоюват директните билети за Катар.

Преди четири години обаче Панама остави САЩ извън Мондиала. През 2014-а пък отбора на Мексико бе принуден да играе баражи, така че сензации и сега не са изключени.

Повечето погледи обаче са към Канада, където се радват на своето златно поколение и очакват първи Мондиал от 1986-а насам.

Снимка: AP/БТА

Африка:

Тук останаха само 10 тима, а схемата е проста. Жребий ще ги разпредели в пет отделни двойки, които с директни сблъсъци в два мача ще определят петте африкански участника на Мондиала.

Отборите са: Алжир, Тунис, Нигерия, Камерун, Мали, Египет, Гана, Сенегал, Мароко и ДР Конго.

Жребият е пълен, няма никакви ограничения, а може би тези десет тима действително са най-сериозните футболни сили на континента. От тях единствено Мали до този момент не е участвала на Световно първенство по футбол.

Снимка: Getty Images

Азия:

Тук финаланта фаза представлява две групи от по шест тима, като до този момент са изиграни шест кръга, предстоят още четири в началото на следващата година.

Първите два тима от всяка група отиват на Мондиал, трети играят бараж помежду си, като победителят от него ще бъде част от междуконтиненталните баражи.

В първата група изглежда всичко около директните квоти за Мондиала е ясно. Класиране: Иран 16т. Южна Корея 14т. ОАЕ 6т. Ливан 5т. Ирак 4т. Сирия 2т.

Иран и Южна Корея имат доста сериозна преднина, като три или четири точки в оставащите мачове ще са има достатъчни за класиране, което и се очакваше. Битката тук ще е за третата позиция, където всеки един от останалите четири тима има своите шансове.

В другата група класирането е следното: Саудитска Арабия 16т. Япония 12т. Австралия 11т. Оман 7т. Китай 5т. Виетнам 0т.

Тук битката е далеч по-заплетена, като Саудитска Арабия, Япония и Австралия ще са в сериозна битка за първите две места, като между тях има и директни двубои в началото на следващата година.

Два от тези отбори ще отидат директно на Мондиал, а третия по всяка вероятност ще е на бараж, защото едва ли ще бъде достигнат от преследвача Оман, който е доста по-скромен като класа тим.

Снимка: Getty Images

Океания:

Тук бъркотията е пълна, но все пак и това е конфедерацията, която няма директна квота за Световното.

Заради пандемията и тоталната изолация на повечето тихооокеански острови, кваллификациите дори не са започнали. Обсъжда се вариант за минитурнир през март, който да излъчи участника в междуконтиненталните плейофи, по всяка вероятност Нова Зеландия.

Не е изключено обаче, ако тези квалификации се провалят напълно и Океания не прати своя представител на баражите, където ще има по отбор от Азия, Северна и Южна Америка.

Снимка: Getty Images