Понятието “легенда” вече е подхвърляно за щяло и нещяло в спорта. Но точно на този човек му приляга адски много. Все пак в САЩ е известен като Larry Legend, за което не мисля, че има нужда от превод.

Въпросната легенда е Лари Бърд. Един от хората, превърнали се в синоним на великата организация на Бостън. В историята на Селтикс, рекордьори по спечелени титли в НБА, определено има достатъчно подобни личности, но Бърд при всички положения е на една от челните позиции.

Доскоро Лари Бърд еднолично държеше рекорда за най-много вкарани точки в един мач на “келтите” - 60, но преди малко повече от година младата звезда на отбора Джейсън Тейтъм изравни това постижение в мач срещу Сан Антонио. Около 36 години, след като Бърд бе наказал Атланта с 60 точки при срещата с Хоукс, която се играе в Ню Орлиънс. 

През въпросния сезон 1984/1985 г. Бърд играе феноменално и вкарва по 28.7 точки на мач - постижение, което успява да подобри само още един път през кариерата си.

А в навечерието на легендарната среща с 60-те нанизани точки изпитва лек дискомфорт, породен от другата му страст. Бягането.

А когато имаш дори някакъв съвсем малък афинитет към него, но по някаква причина (в случая знаем каква е тя за Бърд) се озовеш в Бостън, просто нямаш избор. Културата на този град, свързана с този спорт, е просто на съвсем различно ниво. Все пак Бостънския маратон e най-старото състезание от подобен мащаб в целия свят с история, датираща още от края на ХIX век.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Да се върнем към Лари и бягането. Вероятно гледката на 206-сантиметров мъж да тича по улиците или в парка би била нетипична, но не и в случая. Всъщност два дни преди великия мач в Лузиана, баскетболната суперзвезда участва в традиционно състезание, спонсорирано от отбора му - бягане на 5 мили (8 километра).

През годините се появяват различни твърдения, включително и че Бърд е бягал в полумаратон, но истината е такава - 8 километра и нищо повече. Бакетболистът завършва под №247 от общо 1182 участници с време от 33:46 минути. Никой не е по-бърз от него при “свръхтежки” - от 100 килограма нагоре.

По време на пътуването към залата за мача с Атланта Лари се оплаква, че краката го болят от участието му в състезанието преди няколко дни.

“Два дни преди да вкарам 60 срещу Атланта бягах в ежегодното състезание около “”Бостън Гардън”. Мисля, че взех петте мили за 32 минути и половина. А за самият мач се притеснявах, защото имах голямо напрежение в бедрата. Но загрях хубаво, разтегнах и имах доста добър мач, вкарах доста”, спомня си Бърд години по-късно.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

“Докато бях активен играч, винаги тичах. Преди мачове, след мачове. Нямаше значение. Просто имах нужда да бъда в топ форма. Тичах дори и в самата ни зала - на второто ниво в “Бостън Гардън” редовно правех по една или две мили”, добавя още той.

Днес Бърд вече е на 65, а след 13 сезона на убийствено високо ниво в НБА, физическото му състояние вече не му позволява да бяга така, както би му се искало.

“Не мога да бягам по улицата заради проблемите с гърба. Но все още го правя на пътека в басейн. Четири пъти седмично, по 48 минути. Доста е приятно”, продължава да обяснява за страстта си Лари.

Разказва как в Бостън по време на тренировъчните лагери заниманията са били на около две мили от къщата му и той е бягал на отиване и връщане, за да се чувства добре.

“Когато си бегач, просто изпитваш нужда да го правиш”, обяснява манията си легендата.

“Обожавах да бягам в състезания в Бостън. Там става дума за истински отдадени на бягането хора. Със съотборника ми Скот Уедман редовно се включвахме в най-различни събития, като в последната половин или една миля вдигахме оборотите, за да видим кой ще финишира първи”, казва още любимецът на Селтикс.

Споделя още, че в колежа е избягал една миля за 5:08 минути, а когато е играл за Селтикс постоянно е гледал Бостънския маратон.

На няколко пъти дори е ходил край трасето на живо, но никога не е опитвал да избяга дистанцията от 42 километра или 26 мили. 

“Треньорът ми в Бостън Кей Си Джоунс никога не ми се разсърди и не ми каза да спра да бягам, но постоянно ме питаше “Защо?”. Нямах добър отговор за него и му казвах просто - “Не знам. Явно нямам какво друго да правя”, обобщава Бърд.

Освен да вкарва 60 точки и да тероризира противниковите отбори години наред.

Да, когато не бяга, Лари Бърд изиграва 897 мача в НБА, в които вкарва средно по 24.3 точки и печели три шампионски титли. Три пъти е “Най-полезен играч” на редовния сезон и още два пъти - на финалите.

Между всички тези "дреболии", човекът бяга. Явно не е имал какво друго да прави...

Снимка: Getty Images/Guliver Photos