Преди седмица вестник "New York Times" нарече Леброн Джеймс "звяр във физическо отношение". И изданието знае защо го пише. На 33 години кондиционно Краля на НБА продължава да е пример за младите си колеги.

Темата е още по-интересна, когато по нея заговори Майк Мансиан - личният треньор на Леброн по физическа подготовка и възстановяване. Той е най-малко известният човек в "свитата на краля", както наричат отбора, впрегнат да движи делата на най-добрия действащ баскетболист в света. Но в много отношения точно Майк е ключов за успеха.

Леброн играе 16-ия си сезон в НБА, а от 14 години работи с Мансиан. Ето какво споделя треньорът за режима на "звяра".

Менюто

В него фигурира вино. Леброн има огромна колекция скъпи бутилки в избата си, като чашата вино на вечеря е задължителна.

Закуската е омлет с осем яйца, сьомга и пай с ягоди. Обядът включва спагети, сьомга и зеленчуци.

Вечерята най-често е с месо от пилешки гърди, салата и вино.

В дните на мачове Джеймс яде хляб с фъстъчено масло (преди), наразяни и обелени ябълки (в почивките на самата игра) и протеинови коктейли (след края).

По време на сезона в НБА - от октомври до април, май или юни (когато отпадне отборът му), Леброн напълно изключва от менюто си продукти, съдържащи "изкуствени захари". Също така - нищо пържено. В това, разбира се, няма никаква сензация. Но тайната - както разкрива Майк Мансиан, е в постоянството. Джеймс е абсолютен педант в следването на режима и не си позволява никакви волности.

Сън

По думите на Мансиан, тялото на един активен спортист се възстановява най-добре в състояние на тъй наречения "бърз сън". Тогава е пикът на мозъчната активност и движение на очните ябълки под клепачите. Тази фаза е обаче едва 20-25 процента от целия процес на съня, което значи, че ако той като цяло е кратък, тя няма да окаже необходимото влияние. Трябва да се спи много.

Всеки път, когато Леброн не успява, по една или друга причина, да събере 8 часа нощен сън, Майк настоява да бъдат добавени два часа през деня.

Тайните на спането също не са малко.

Изключва се използване на всякакво електронно устройство 30-40 минути преди лягане. Температурата в стаята не бива да е много различна от 20-21 градуса. Не бива да има никаква светлина отвън или вътре в стаята. Абсолютно никаква.

Спи се 8-10 часа, но ако сметката не излиза, се добавят задължителни 120 минути през деня.

"Най-трудно е прилагането на първото правило - смее се Майк. - Леброн е като всеки нормален човек, постоянно общува с хора, държи ръката си пулса на събитията и иска да е информирам. Беше нужно много време, за да успее да си наложи да изключи всички електронни устройства, телевизор, телефон и всичко, половин час преди да отиде в леглото.

Намерихме баланс за това - Леброн пуска телефона си в режим Calm (успокояващ), намира любимата си музикална тема от него - "Дъжд върху листата" (мелодия, която приспива) и си ляга. Това е единственият му допир с електронно устройство в минутите преди сън."

Оказва се, че когато всичко е спазено, Джеймс дори няма нужда от аларма за събуждане. Спи като по правило около 8 часа и половина до 9, а когато стане е готов да атакува деня и ангажиментите си в спорта и извън него.

До момента изглежда, че режимът на Мансиан работи перфектно.