Легендата на женския тенис Мария Шарапова обяви края на своята спортна кариера миналата седмица на 32-годишна възраст.

Руската суперзвезда имаше много физически проблеми в последните години и реално не успяваше да се замеси в заключителните фази на турнирите, което я накара да каже най-трудното "край".

Мария има по един трофей от Откритите първенства на Австралия и САЩ, както и две титли от "Ролан Гарос". Тя бе потърсена от "Ню Йорк Таймс", за да каже малко повече за кариерата си и какво да очакваме в бъдеще от нея.

За отказването на 32 години: Трудно е да се сравняват годините, когато играчи се отказват. Всеки от нас има различен лайфстайл. Виждаме как някои се отказват преди 30-ата си годишнина и зарязват спорта. Други продължават да играят след 35. Мисля, че всеки играч с подкрепата на отбора и семейството си трябва да реши кога е дошло времето. Аз реших, че моето е дошло. Серина е пример за това как можеш да продължиш, защото тя още е конкурентно способна в големите турнири. Сигурна съм, че ще спечели още няколко важни от тях.

Да комбинираш тениса и майчинството: Винаги съм казвала, че бих искала да имам деца, но нямаше как да се случи докато практикувам тенис. Знам, че много тенисистки са и майки, и съчетават двете неща добре, но аз не знам как да го направя. Трябва да прекарваш много часове на корта и постоянно пътуваш. Това те лишава от детството на детето ти. Сега след отказването си имам възможност да мисля по този въпрос.

За нейното сложно детство: Когато бях на 6, с баща ми трябваше да се преместим във Флорида, където осъзнах, че мечтата ми е тенисът. Майка ми не можеше да дойде, защото имаше проблеми с визата. Липсваха ми моментите с нея. Това е причината да не искам да съм майка докато играя тенис. Знам колко е сложно да растеш и майка ти да не е до теб. Сега, благодаря на Бога, имам и двамата до себе си и не мога да се разделя от тях.

За преодоляването на допинг наказанието: Това беше много сложна ситуация, която успях да преодолея спокойно. Беше не само един от най-трудните моменти в кариерата ми, но и в живота. Въпреки всичко, реших да не се сривам, осъзнах грешката си и се преборих за завръщане по най-добрия начин. Горда съм, че успях и дадох най-доброто от себе си, макар че резултатите през последните години не бяха кой знае какви.

За евентуално завръщане в тениса: Говори се много за завръщането на Ким Клайстърс след толкова много години извън корта. Аз обаче мога да потвърдя, че няма да играя тенис повече. Този епизод приключи. Възможно е да продължа да съм свързана със спорта, но по друг начин. Няма да съм тенисистка.