Звездата на световния волейбол Матей Казийски даде ексклузивно интервю за сайта WorldOfVolley.com. Най-добрият ни играч, който от 8 години не играе за България, говори за изминалия сезон в Италия, за настоящето, за бъдещето.

34-годишният ас завърши състезателната година във Верона, след като рано-рано се раздели с полския Шчечин.

Ето го интервюто на Казийски, публикувано със съкращения:

- Много фенове в България все още чакат да се завърнете в националния отбор. Има ли шанс да се случи?

- От 2012-а година насам всяко лято се появяват слухове по въпроса дали селекционерът е успял да ме убеди да се върна. И тази година не се различава.

В предишните сезони бе въпрос на мое лично решение да не играя в националния отбор. Но от тази година вече е и свързано с физическо състояние. Остарявам, а това прави нереалистично да играя с ритъма на националния отбор и през лятото. По тази причина, завръщането в националния отбор не е актуално. Няма връщане назад.

- Как бихте оценил изминалия сезон в Италия?

- Сезонът в Италия беше добър за мен. Въпреки, че останах само 4-5 месеца, имах възможност да играя срещу всички отбори. Резултатите на тима ни не бяха най-добрите, но бе хубаво да тествам себе си в това първенство. Като цяло престоят ми беше положителен, особено след бързия край на периода ми в Полша.

- Какво липсваше на Верона?

- Верона имаше добър отбор още преди да се присъединя към състава, но многото контузии бяха проблем. Успяхме да стабилизираме играта си, бяхме но малко назад от останалите тимове заради всички промени в състава. В плейофите играхме добре, но за съжаление срещнахме бъдещите шампиони от Лубе.

- Предстои ви завръщане в Япония...

- Наистина има реален шанс да се завърна в Япония през следващия сезон. Сега говорим за тази възможност, като и двете страни са положително настроени. Но е твърде рано да потвърдя. Японската V-Лига става по-добра и по-добра. Нивото на чужденците там се вдига, а съставите на отборите са много стабилни. Работят добри треньори, които са силни повлияни от модерните метод във волейбола.

Забележителни са усилията, които федерацията полага за подобряването на нивото на волейбола. Това особено ясно се усеща в навечерието на предстоящата Олимпиада - Токио 2020.

Снимка: Bulphoto