Лионел Меси е шампион с Аржентина, което вече почти бяхме загубили надежда и вяра, че може да се случи.

Огромният трофей на Копа Америка падна в татуираните ръце на гения от Росарио рано тази сутрин след 1:0 на финала над Бразилия на "Маракана". Лео е с титла с родината от десетия опит в голям турнир (4 Мондиала и 6 пъти на Копа Америка), след пет загубени финала и много, много страдание.

Това е титла №38 в една от най-невероятните футболни кариери, за които ще се говори, докато я има любимата игра.

Ето ги другите, изброени телеграфно, което пак не е никак кратичка и проста задача:

- С Аржентина до 20 години е световен шампион (2005 г.), с тима до 23 г. стана Олимпийски първенец през 2008-ма.

- С Барселона:

*10 пъти е шампион на Испания

*7 пъти е носител на Купата на краля

*4 пъти прегърна трофея в Шампионската лига

*3 пъти е световен клубен шампион

*Има и 8 титли в Суперкупата на страната

*Както и 3 трофея в Суперкупата на Европа.

Общо - 38 глави в една от най-красивите футболни приказки, които някога сме чели/гледали/следили. Един ден може да се окаже и най-красивата.

Снимки: Getty Images

Меси говори емоционално след триумфа на "Маракана", а аржентинските медии са пълни със заглавия, снимки и видеа само на него. Той е големият герой, макар финалът да беше далеч от най-доброто му представяне. Както и останалите 21 футболисти на игрището на "Маракана", Лео повече тичаше, влизаше в единоборства и сблъсъци, отколкото да твори. Играл е с контузия, каза го Лионел Скалони, селекционерът на Аржентина.

Ето какво имаше да каже самият номер 10 след триумфа:

"Трябваше да го направим днес... Трябваше. Имах нужда от това, отборът имаше нужда и страната имаше нужда от тази купа. Бях толкова близо толкова пъти... Благодаря на Бог за този миг. Молих го дълго за него, а той ми го даде точно по най-страхотния начин - в Бразилия срещу Бразилия...

Чувството е неописуемо. Лудост, екстаз... Не знам кого да прегръщам най-напред. Знаех си, че не може да не спечелим най-после. Просто трябваше да спечелим. Отборът ни изстрада всичко заедно.

От миналия турнир на Копа Америка преди 2 години бях сигурен, че тази група играчи ще спечели нещо. Твърде добри сме, твърде задружни и здраво свързани, за да не го направим. Тази Копа бе огромно изпитание не само за нас, а за всички отбори. Затворени в балона, без да можем да видим семействата си със седмици, без връзка с външния свят...

Снимка: Getty Images

Играя с проблем в бедреното сухожилие, но не е тежка контузия. Нямаше как да пропусна мача. Всички останали също ги боли какво ли не, беше дълъг сезон, нямахме почивка, всички са с някаква травма. Но днес играхме като герои. Мисълта, че отново ще отида на ваканция тъжен след поредния загубен финал, не ми даваше мира. Нямаше как да го допуснем.

Видях кадри вече, в страната празнуват. Хората са по улиците... Благодаря им за подкрепата, но Купата е тяхната голяма награда. Тя е за тях, ние просто оставихме имената си в регистъра с шампионите. Копа Америка е за хората на Аржентина.

Катар 2022? Има време... Ние ще отидем там като шампиони, а това е различно усещане. Ако се класираме първо, разбира се. Сега ще празнуваме, после имаме ваканция. Квалификациите са чак през есента и тогава ще мислим...

Треньорът Скалони заслужава огромно признание. Той построи много здрав отбор и атмосферата в него е отлична. Изкарахме 45 дни заедно, затворени почти постоянно, а нито един път не се чу лоша дума или настроението не беше негативно. А това не е лесна работа.

Радвам се за Ди Мария и неговия гол днес. Казах му преди мача : Това ще е твоят финал. Ти го заслужаваш след мъката на предишните години".

Авторът на победното попадение пропусна решаващите мачове за трофея на Мондиал 2014 и Копа Америка 2015, и 2017 г. заради травми, като изгледа отстрани пораженията на своя тим.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images