В последния ден на месец октомври премиерът на Норвегия се готвеше да отпътува за Глазгоу и разглеждаше последните детайли в кабинета си, преди да тръгне за летището. Йонас Гар Стьоре обаче получи известие от секретаря си, че за него има телефонно обаждане от Италия, което министър-председателят така или иначе чакаше от дни.

- Здравейте, Йонас!

- Здравейте, Мортен!

Нататък разговорът с Генуа - защото от там дойде телефонното обаждане до кабинета на премиера, бе за предстоящата в Глазгоу среща на върха около климатичните изменения и аномалии.

Мортен Торсби не е някой нахалник, за да звъни на министър-председателя по никое време. И не са си говорили за футбол, приятното есенно време в Генуезкия залив или пък как я кара Стьоре, докато ходи на работа с колело в Осло (а той често го прави). Торсби е полузащитник на Сампдория и норвежкия национален отбор, който от пет години се е посветил на кауза. Той създаде фондация "We Play Green", в описанието на която пише: "Независима, искрена и открита платформа с единствена цел да информира и поощрява по отношение на измененията в климата. Бъдещето е важно."

Торсби е казал на премиера на своята страна, че има пълната подкрепа на всички футболни посланици на Норвегия - Ерлинг Холанд от Борусия (Дортмунд), който вече е глобална звезда, Джошуа Кинг от английския Уотфорд, капитана Мартин Йодегор от Арсенал и т.н. "Вие трябва да бъдете непреклонен, това е позицията ни, желаем ви успех!", е казал халфът на човека, който е представлявал страната му на срещата в Глазгоу. В отговор премиерът се пошегувал: "Ти внимавай с тези картони". Торсби е безкомпромисен, влиза здравичко в единоборства и често вижда жълтия цвят заради този си подход.

Как така един футболист се интересува и се пали толкова много около въпрос, който е твърде сложен за неспециалистите?

"Когато преди 5 години започнах да говоря за това, срещах усмивки и леко подигравателно отношение - разказва Мортен. - Бях стресиран от чутото след Парижката среща от 2015 г., от нещата, които бяха нарисувани като много мрачна картина за следващите сто години на нашата планета.

Точно в онзи момент се намирах във Фарьорските острови, едно изумително място. И се замислих, нещо в мен се преобърна. Ами ако места като това бъдат изгубени заради факта, че ние не правим нищо да ги защитим?"

Парижкият декрет от 2015-а гласи, че трябва да има ограничаване на глобалното затопляне до по-малко от 2 градуса по Целзий до 2050 г. в сравнение с периода преди индустриализацията. Целта е да се ограничи затоплянето до края на 21 век до не повече от 1.5 градуса. Това "2" стана символ на важните решения от онази среща, а преди два сезона игралият винаги с номер 18 в кариерата си 25-годишен норвежец поиска от клуба му Сампдория да облече екипа с №2 на гърба. Нищо, че е полузащитник.

Embed from Getty Images

В Италия каузата му е последвана от суперзвезди като Един Джеко, Марсело Брожович, Леонардо Бонучи и треньорите Жозе Моуриньо и Роберто Манчини. Те се присъединиха към фондацията, обещавайки да помогнат - дори само с лицата и гласовете си.

"Когато влизах в професионалния футбол, родителите ми и аз имахме един важен разговор. Татко ми каза - запомни две неща: Трябва да опитваш във всеки мач да си най-добрия играч на терена. Не да си като Меси или Роналдо, а най-добрият на терена. Това е достатъчно. И второто - опитай да направиш нещо добро и смислено, което да те кара да се чувстваш удовлетворен, но извън терена. Именно затова си отворих очите за случващото се с планетата, с климата, с природата", разказва историята на каузата, официализирана и във фондация, Торсби.

Той няма 20 години, когато стартира инициативите си. Преди мачове в Серия А говори с играчи на противниковите отбори, понякога на картичките, които малки фенове му дават да подписва, слага не само подпис, но и по някое изречение с акцент върху каузата му. Нека знаят повече хора - неговото обяснение.

Тифозите на Сампдория го обожават най-вече, защото това е човекът, който никога не предава отборната цел. Той е готов да сложи главата си там, където другите и крак не поставят. Непримирим боец с огромно сърце.

Но и феновете в цялата страна го уважават безкрайно заради набиращата все по-голяма популярност негова фондация.

Странна птица е този Торсби, но едно не може да му се отрече - влезе ли в някаква битка, не се отказва. След като в предишния клуб Хееренвеен (Нидерландия) успя да накара всичките си съотборници, треньорския щаб и хората от администрацията да ходят на работа с велосипеди, сега опитва да направи същото и в Сампдория. Призовава шефа на клуба да подходи със соларни панели към ремонтиращата се в момента тренировъчна база. Ежедневно има някаква идея и не му увира главата, докато не я изпълни.

Наскоро в интервю след мач в Италия на терена изненада журналиста, като на първия въпрос за играта отвърна: "Две неща трябва да са ясни, преди да говорим за мача. Първото е, че проблемите с климата няма да се решат за пет минути. Второто - всички ние трябва да се замислим и да променим много неща в начина си на живот. Сега да говорим за мача."

Ефектът бе голям и именно тогава и медиите в Италия обърнаха внимание на "другия" Торсби - този със социалната мисия, а не този, който влиза здраво в краката на съперниците и лети по игрището с русата си коса. След няколко седмици целият футболен свят се интересуваше от неговата история и битка, а малко по-късно, на 31 октомври, дойде и онова обаждане до премиера Стьоре.

Мортен просто не мисли да се отказва. Не му е в стила.

Embed from Getty Images