Казват, че неговите центрирания намирали Гунди като на режисиран филм. Че било като дежа-вю - Сашо Костов центрира, Аспарухов с глава вкарва. Старите левскари така разправят, а ние, които не сме го видяли, нямаме причина да не им вярваме.

Малко повече от месец, след като навърши 81 години, една от най-култовите фигури за "сините" запалянковци си отиде от света.

Сашо Костов бе идеалният партньор в атака на големия Аспарухов и отлетя при него.

Да, близо пет десетилетия по-късно, но пак се събраха.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА СНИМКИ НА САШО КОСТОВ, ВКЛЮЧИТЕЛНО ОТ ПОСЛЕДНИЯ МУ МАЧ С ЕКИПА НА ЛЕВСКИ ПРЕЗ 1971 Г.

За неговите финтове се разказват легенди. Особено за онзи, който е наричан в световния футбол "финт на Месхи". Грузинското крило на СССР го прави първи, пускайки топката триково със задния си крак край съперник, което тотално го оставя без отговор. У нас това е "финтът на Сашо Костов".

Лафовете му са като финтовете. Уж всички ги знаят, но им се връзват.

Като се тръгне от прочутата фраза към Цветан Атанасов от ЦДНА при 7:2 през 1968 г.: "Тичай до вашия стадион да донесеш оттам таблото, че това вече свърши", като се мине през бъзиците с Гунди, когото майтапил на терена, че го сменят. И деветката тръгвал да си излиза...

И се стигне до такива като случката след Милан - Левски 5:1 през септември 1967-а. Тогава треньорът Кръстьо Чакъров събира отбора след завръщането, за да гледат на кинолента запис от мача и да анализират. В залата е тихо, настроението - ясно какво. Обажда се Сашо: "Абе, ние доста често бием център тоя мач...". И изведнъж атмосферата се променя.

Последният мач в екипа на Левски - на "Герена", през пролетта на 1971 г.

Снимка: Иван Григоров

Остроумен и с остър език, както беше и като крило.

Отлетя към Гунди след кратко боледуване, но остави спомени, спомени... Като повечето култови фигури на футбола ни от една друга епоха, когато не парите и колите бяха показателни за статута на големите играчи, и той ще бъде запомнен като нормален човек, близък до запалянковците.

До последно можеше да бъде видян с Фифи Перото или Митата Якимов, с обикновени фенове, и то не само на Левски. Спомняха си големи мачове.

Можеше да го видите в автобуса от градски транспорт, където джебчия му пребърква джобовете, а той се отказва да го гони с думите - "голяма работа, свил ми е един пакет цигари". И пак готов за някой култов лаф по темата.

След 417 мача и 97 гола за Левски, думата легенда му приляга съвсем на място. Още повече, че е пренебрегнал ЦСКА, за да играе при "сините" - което го издига в "синия" запалянковски фолклор.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА СНИМКИ НА САШО КОСТОВ, ВКЛЮЧИТЕЛНО ОТ ПОСЛЕДНИЯ МУ МАЧ С ЕКИПА НА ЛЕВСКИ ПРЕЗ 1971 Г.

Президентът на Левски Томас Лафчис награждава Костов наред с други заслужили фигури в "синята" история през май 1994 г.

Снимка: Иван Григоров

Ноември 2012 г., на 70-годишния юбилей на друга голяма фигура на Левски - Добромир Жечев

Снимка: Иван Григоров