Безпрецедентното изхвърляне на Новак Джокович от US Open за удар с топка срещу съдия означава, че за първи път след 13 издания на турнири от Големия шлем ще има различен шампион.

Различен от тримата, които свикнахме да вдигат най-големите купи над главата си - Федерер, Надал и Джокович.

Моментът идва при странни обстоятелства, в които нито един от тримата не се бори докрай за трофея, както сме свикнали да ги виждаме. Единият е контузен до края на годината, вторият реши да пропусне надпреварата, за да се концентрира върху "Ролан Гарос", а третият стана жертва на тежката буква на правилника.

Но най-странното в случая е друго. Това беше турнир, на който най-малко очакваме да видим различен шампион, въпреки че двама от триумвирата изобщо не участваха. Джокович беше в толкова страховита форма преди въпросния мач с Пабло Кареньо-Буста, че малцина се съмняваха в неговото превъзходство спрямо останалите играчи в Ню Йорк.

Та Ноле нямаше загуба в цялата 2020 година, макар и тя да бе подрязана от пандемията. 26 поредни победи са изключителна статистика, която звучи грандиозно независимо кой играч и в какви турнири я е постигнал. Нейният край беше сложен без дори да се доиграе мач, без дори и да говорим за контузия.

Световният №1, неговият лагер и феновете му не трябва да се заблуждават. Организаторите на US Open имаха всички основания да го дисквалифицират и това не е прецедент в тенис историята. Случи се с Денис Шаповалов през 2017-а на купа "Дейвис", случи се и с Давид Налбандян през 2012-а в Лондон. Дали правилото би се приложило срещу тенисист/ка на домакините (например Серина Уилямс) може само да гадаем.

Джокович много добре осъзнава грешката си и това личи по изявлението му в днешния ден. Той просто имаше нечовешки лош късмет в тази ситуация, тъй като въпросната топка спокойно можеше да не удари никого, както се случва в над 99% от случаите.

Съдбата просто реши, че е дошъл моментът да имаме нов шампион в Големия шлем. Последният различен от триумвирата бе Стан Вавринка именно на US Open през 2016-а.

Сега нито Стан, нито Анди Мъри, нито Дел Потро, нито Марин Чилич са в надпреварата. Тези са последните, които разчупиха доминацията на тримата. Отсъствието им означава, че ще имаме ново лице с купата от Големия шлем.

Последният такъв бе Чилич отново на US Open през 2014-а. Преди него Дел Потро на същия турнир през 2009-а. Изглежда, че надпреварата в Ню Йорк е орисана да носи тези изненади, най-често заради умората и контузиите в края на сезона.

Новата кръв в Големия шлем носи ентусиазъм и вълнение, но и остава разочарованието, че по този начин бива приключена тази фантастична серия на триумвирата. Щеше да е хубаво да се случи "по спортен път", а и защо не на турнир, в който тримата големи участват.

Със сигурност този злощастен случай ще ги амбицира да се върнат с нови сили и да преследват четирите най-големи трофеи.

За Джокович това ще е лична мисия.