Нова страница в историята на алпинизма бе отворена днес, след като група непалски алпинисти и шерпи успяха да осъществят първото в историята изкачване на К2 в зимни условия. Вторият най-висок връх в света (8611 метра) е считан за по-труден от абсолютния първенец Еверест (8848 метра), а доскоро достигането му през зимата бе сочено за немислимо, но вече е факт.

Общо десетима души са стигнали до върха, като са го направили заедно, след като са събрали на десетина метра от целта, за да направят стъпките към историята едновременно. 

До 8611 метра са стигнали aлпинистите Мингма Гиале и Нирмал Пурджа Пун Магар, както и шерпите Гелие Шерпа, Мингма Давид Шерпа, Мингма Тензи Шерпа, Дава Темба Шерпа, Пем Чхири Шерпа, Килу Пемба Шерпа, Дава Тенжинг Шерпа и Сона Шерпа. 

Те са се възползвали от кратък прозорец от хубаво време, в който който ветровете са били със скорост от по-малко от 20 километра в час - нещо, което рядко се случва на К2 дори през летния сезон, а през зимата е равносилно на чудо. 

Групата е стигнала върха в 17:00 часа местно време днес (14:00 часа българско, след като е започнала похода си от базовия лагер във вторник (12 януари). 

Българинът Атанас Скатов също е част от експедиция, която в момента се опитва да стигне до върха в зимни условия.

Междувременно от Каракорум дойде и трагична новина - испанецът Сержи Минготе е починал след падане при слизане от лагер 1 към базовия лагер. Каталунският алпинист бе един от хората, които опитаха да помогнат на покойния Иван Томов да слезе от Лхотце миналата година.