Впечатляващите серии без загуба във футбола са сред най-трудните постижения, които един отбор може да достигне, колкото и да е добър.

Постигането на такава рекордна серия е по-трудно и от печеленето на титла, защото обикновено тя се простира в два, понякога и в три различни сезона.

Точно на днешната дата започва най-голямата серия без загуба в английския футбол, който обаче в никакъв случай не е най-добра в европейски мащаб. Тя обаче е сред най-емблематичните, а вероятно всеки фен свързва Арсенал с нея.

ВИЖТЕ КОИ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СЕРИИ БЕЗ ЗАГУБА В ЕВРОПА >>>

В мач от предпоследния кръг на сезон 2002-2003, "артилеристите" разгромиха Саутхемптън с 6:1. По три гола от Робер Пирес и Джърмейн Пенант носят категоричния успех, който обаче се оказва безсмислен, защото в същия ден Манчестър Юнайтед си осигурява титлата.

Кой да подозира обаче, че това ще е старта на уникалната серия от 49 мача без загуба в може би най-трудната лига на света.

Серията продължава с 4:0 над Съндърланд в последния ден от сезона, за да се пренесе през целия период на следващата кампания, създавайки легендата за "Непобедимите". Момчетата на Арсен Венгер, които изминават целия път към титлата без да претърпят поражение.

Тя преминава през доста трудни и щастливи сблъсъци, късмет и голове в последните минути, но все пак Арсенал завършва сезон 2003-2004 с актив от 26 победи и 12 равенства. В графата за загуби седи нула.

Така серията на тима достига общо 40 мача без загуба, но рекордът тогава все още държи Нотингам Форест с 42-та си мача без поражение от края на 70-те.

Лесната програма в първите кръгове на новия сезон дава шанс на Арсенал да мечтае за счупване на този рекорд. И "артилеристите" го изравняват по изключително драматичен начин.

Мач срещу Мидълзбро на "Хайбъри", в който гостите водят с 3:1 през втората част, но момчетата на Венгер достигат до драматично 5:3 и рекордът е изравнен.

Победа с 3:0 над Блекбърн изкарва "артилеристите" на върха по този показател, а нови 5 победи и едно равенство оформят цифрата 49. Тя остава недостижима в английския футбол и до днес.

Манчестър Юнайтед със спорна дузпа, реализирана от Рууд ван Нистелрой и Гол на Уейн Рууни слага нейният край на 24 октомври 2004-а.

Цифрата от 49 достига и Ювентус между 2011-а и 2012-а, преди загуба с 1:3 да попречи и на "бианконерите" да достигнат цифрата 50.

Тези серии обаче не стигат, за да попаднат сред най-добрите 10, които Европа познава, а ето кои са те:

ВИЖТЕ КОИ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СЕРИИ БЕЗ ЗАГУБА В ЕВРОПА >>>

Снимка: Getty images/Gulliver photos