Невероятната история за края на кариерата на елитния рефер Боби Мадли се превърна в тема №1 на Острова, като - и то напълно основателно, тя бе наречена "типичен продукт на новия век". Само във времената на смартфоните, социалните медии, Снапчат и т.н. информационни технологии, може да се случи такава.

Мадли бе изваден от нарядите във Висшата лига преди 18 месеца без никакви обяснения, въпреки че минаваше за един от най-обещаващите рефери на Англия. Едва на 32 години той бе извън списъка на Елитната група съдии, които са професионални, добре платени и всеки уикенд са в месомелачката на Висшата лига.

Година и половина яснота около случилото се нямаше, като бяха посочени "лични причини и обстоятелства". Мадли сам наруши мълчанието по темата, като написа дълго обръщение в личния си блог в интернет. Оказва се, че той е минал терапия срещу депресия, след като кариерата, на която е посветил младежките си години, бе прекратена внезапно.

"Съдийствам от 16-годишен, футболът е целият ми живот. На 32 всичко приключи - пише арбитърът. - Не искам да ви ставам симпатичен с тези редове, нито търся съчуствие. Срамувам се от някои от нещата, които се случиха, но знам, че много голяма част от тях бяха продукт на многократно преувеличение."

Ето я цялата история:

Боби Мадли се явява на "спортния ден" на дъщеря си в училище през пролетта на 2018 г., когато снима шестсекундно видео с мобилния телефон. До колата му минава друг от родителите, който е инвалид. Мадли го познава, а с него и други от хората, чиито деца учат в същото училище, често са се майтапили защо съдията не участва в традиционното надбягване за родители. Той не се впуска в него, защото смята, че с подготовката си на рефер ще има преимущество.

Боби снима клипчето на човека, с когото даже се поздравяват.

И го праща на приятел през Снапчат, като пише към него шегата: "Май тази година ще имам шанс да спечеля надбягването за родители". Ясно е, че това е доста подигравателно отношение към човек с недъг, но според рефера е напълно в шегаджийски дух.

"Не се гордея с това - пише Мадли в блога си. - Но и не смятам, че е нещо престъпно."

Как видеото стига до медиите и до шефовете му в Съдийската колегия, не е ясно. Според самия арбитър, случва се заради скандал месец по-късно с човека, на когото го е пратил. По съвсем други причини.

За да го злепостави, онзи разпространява клипчето сред познати репортери, без дори да подозира какви мащаби ще стигнат последствията от това негово действие.

"Ден, след като напуснах Елитните рефери, вестник "Гардиън" написа, че може би това е свързано с видео, което съм публикувал в социалните мрежи. Това ме шокира - аз никога не съм публикувал в тях нищо, защото има забрана да го правим като футболни съдии. Но те знаеха за клипчето, тоест - някой им го беше показал. То бе изпратено на лично съобщение."

Следва друг тежък удар - в. "Сън", който е изградил репутация и тираж благодарение на истории като тази, публикува в още по-ужасни краски случилото се. И те знаят за видеото.

"Последваха ужасни месеци - пише Мадли в публикацията си в блога. - Сайтове с неясен произход публикаваха истории как съм се гаврил с инвалиди, а един надмина всички като написа, че видеото било как правя секс с куче. Това дори ме разсмя, но... Не беше особено смешно. На един крикет мач, на който отидох с приятелката ми, едва не ме набиха. Някакви хора ме ругаеха и искаха да ме ударят."

Нещата са извън контрол, социалните мрежи са пълни с всякакви налудничави истории защо и как е изваден от съдийството.

Мадли започва лечение за депресия.

"Не се гордея с това, че снимах онова видео - пише. - Но и реакцията, цялата идиотска ситуация след това... Не мога да повярвам, че всичко това се случва. Аз се извиних на човека, с когото си направих шега, а той прие извинението. Само припомням, че горе-долу по това време един депутат на Великобритания нарече жените-мюсюлманки в страната ни "пощенски кутии", а и никога до днес не се е извинил. И добавям, че този човек днес е премиер..."

Така е - Борис Джонсън никога няма да може да изтрие онези изречени слова от биографията си.

Историята не свършва дотук. Бащата на Боби Мадли е починал от рак през 2011-а, след като живее живот на инвалид близо 20 години. Самият съдия е официален дарител от същата година на фондация за подпомагане на деца с недъзи.

"Моля ви само за едно - не мислете за мен като за лош човек - завършва обръщението си в блога Мадли. - Аз вече се отърсвам от случилото се, гледам напред в живота си, подпомаган от приятелите ми и семейството. Не се гордея с това, което направих, но едно 6-секундно видео, което е шега - да, може би мрачна, но шега, ми струва кариерата. Никога няма да приема това решение на Асоциацията на професионалните рефери, която дори не ми даде шанс да се защитя."

Преди да се случат изложените по-горе събития и Мадли да бъде изваден от професията, той ръководи 289 мача за 7 сезона, включително и такива в Лига Европа и Шампионската лига, както и за Суперкупата на Англия между Челси и Арсенал седмици, преди да бъде зачеркнат през есента на 2018-а.

Това бе и последният голям двубой, който свири.

Днес, вече напълно добре психически след депресията, свири мачове по минифутбол, като дори го поканиха на остров Крит за финала на Световното първенство през миналата есен. Прави го за удоволствие, не е професия.