Българският национален отбор по футбол има своя нов капитан в лицето на Георги Костадинов. Със сигурност това е акцентът около отбора, само ден преди старта на квалификациите за Мондиал 2022. Решението днес обяви селекционерът Ясен Петров, като уточни - той го е взел, не е дошло след гласуване в тима, каквато практика също има.

Кой е новият капитан на България?

Футболист на руския Арсенал (Тула), закъсал на 14-ото място в местната лига и борещ се за спасението си. И въпреки това в настоящата ситуация 30-годишният Костадинов несъмнено е сред най-опитните и най-стойностните ни футболисти.

Разбира се, сравнение с някои от предшествениците му е трудно да правим. Лентата на България са носили някои от иконите на родния футбол, а други такива дори не са успявали да се доберат до тази чест. На световни първенства капитани на страната са били фигури като Христо Бонев, Георги Димитров, Борислав Михайлов, Борис Гаганелов, Трифон Иванов и 10-кратният шампион на страната Кирил Ракаров.

Дори в по-новата ни история водачи с лента на ръката бяха хора като Стилиян Петров (на Евро 2004, последното ни голямо първенство) и Димитър Бербатов. Но в момента състоянието на играта у нас е такова, че Жоро Костадинов от Арсенал (Тула) изглежда като логичен избор и достоен да получи тази чест.

Със сигурност халфът се различава по футболен път, статут и успехи от повечето си предшественици с лентата. А в същото време той е и играч, който значително се отличава от почти всичките си колеги днес.

Снимка: Bulphoto

Причината е, че наравно с професионалната си футболна кариера, Костадинов е отдаден и на своето образование. Той е на един изпит разстояние от дипломирането си в Юридическия факултет на Софийския университет.

Този факултет със сигурност е едно от последните места, на които да очавкаме да видим футболен национал. Поне ако се доверяваме на стереотипите.

И днес футболистът разкрива, че се готви усилено за изпити, а часовете за четене са все по-трудни за намиране при двуразовата тренировъчна програма на руския Арсенал. Понякога Костадинов дори трябва да става с 3 или 4 часа по-рано сутрин, за да успее да чете преди първата за деня тренировка.

Образованието е важна част в живота на бургазлията, който е роден в семейството на училищна директорка и успешен адвокат от морския ни град. Сам признава, че винаги е бил сред най-добрите ученици в класа, изкарва и силни оценки на приемния изпит в Софийския университет.

Чест прави на Костадинов, че успява да съвмести това с професионалната си кариера, колкото и трудно да изглежда. Защото животът на футболиста е - освен другото в общоприетия стереотип - и здрава дисциплина, много добре нареден и уплътнен ден със занимания, пътувания, мачове, възстановяване...

През 2015-а Георги дори минава през сериозни пазарлъци с треньора на Левски по това време - Стойчо Стоев, за да получи разрешение да се яви на изпит преди мач на отбора. Тогава Костадинов взима изпита и макар да закъснява за двубоя срещу Поморие в Бургас, влиза като резерва и помага за победата в турнира за Купата на България, дошла след изпълнения на дузпи.

Естествено, тези неща не срещат особено одобрение и разбиране от треньори и съотборници. Румънецът Александру Тудоре дори има сериозни проблеми в прекарването на лагерите за гостуванията на Арсенал в една стая с Костадинов. Докато единият очаква цяла вечер игра на плейстейшън, другият използва всяка минута за четене на наказателно право. И румънецът не е очарован.

Снимка: Getty images

В интервю отпреди около година, което стана голям хит в Русия, Костадинов изложи вижданията си - професията на футболиста е кратка и може да свърши внезапно. Именно заради това той се готви за живота след футбола, който за него ще е свързан с правото, било то и спортно.

Кариерата му в чужбина разбира се пречи допълнително на образованието, но заради статута си на национал, той се ползва с компромиси при пропуснати изпити. И някак успя да навакса през годините, върви в крак към дипломирането с познатата и от терена упоритост и амбиция.

Ако оставим Юридическия факултет настрана, за да се насочим към футболния път на Костадинов, там акцентът се казва Петър Хубчев. Това е човекът зад почти всяка важна стъпка в живота на сърцатия халф. Бившият наставник на националния тим му дава път в професионалния футбол с екипа на Поморие преди десетилетие. Това бе състав, който достигна до финал за Купата на България, макар да не бе част от елита тогава. Загуби го от Берое драматично.

Костадинов след това премина в Лудогорец, но за два сезона записа само 280 минути игра. Все пак той има своите медали и се гордее като двукратен шампион на България. Тогава отново се намеси Хубчев, който го взе в Берое и веднага го превърна в основен играч в халфовата линия, около когото изгради гръбнака на отбора си. Със силен сезон и половина, Костадинов си спечели трансфер в един от грандовете на родния футбол - Левски.

А хубавата новина за него е, че докато е основен играч на "сините", селекционер на България стана Петър Хубчев. И за Костадинов вратите на тима бяха отворени, а той бързо се наложи в него. Всъщност точно при Хубчев полузащитникът стана неизменен титуляр за България, какъвто е и до днес. Изигра 25 мача и вкара три гола в последните четири години, за да стигнем до историческия ден - 24 март 2021-ва, в който получи лентата на капитан.

Чисто като характеристика, Костадинов не е халфът, който ще направи магическо отиграване или ще отбележи решителните голове, но пък е онзи, който ще свърши "черната работа" на терена. Ще се раздаде на 100% във всеки един момент, рядко ще направи сериозна грешка, никога няма да се откаже.

Именно това обяснява защо Хубчев така му се доверяваше. Просто това е типът играч, който подхожда на стила му. А ако се вслушаме в днешните думи на Ясен Петров, че "иска умни и практични играчи, които да се сбият за "лъвчето" на емблемата на отбора ни", то Жоро Костадинов също е неговият човек. А и, апропо, кой би се отказал изобщо от такава фигура? Някой, на когото да разчиташ да не остави нито капка гориво неизразходвано и нито стрък трева непокрит по време на мач.

Поведението извън терена на Костадинов също доста се различава от това на останалите му колеги. В типичния си скромен стил, минути след обявяването му за капитан той сподели:

"Не мога да кажа, че това е сбъдната мечта, защото аз мечтая за колективни неща. Искам да играем на голям форум, дори и да не съм аз капитанът там".

Вероятният бъдещ адвокат утре ще изведе България с капитанската лента в мача с Швейцария на старта на квалификационния цикъл за Мондиал 2022. Той е ново начало и има белези на обновяване за закъсалият ни представителен тим.

Новият лидер с лентата е един от тези белези.

Снимка: Getty images